Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gyldige i Norge

Norske myndigheter godtar arrangerte ekteskap, barneekteskap og ekteskap med stedfortreder - hvis vielsen foregår i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis vi skal gifte oss, må vi være 18 år, vi må møte fram personlig, og vi må samtykke til ekteskap. Hvis vi gifter oss i Norge, vel å merke.

I utlandet kan norske statsborgere inngå gyldig ekteskap uten engang å være til stede, og før de er fylt 18 år. Norske myndigheter har ingen mulighet til å sjekke om ekteskapet er inngått under tvang.

- Dette er nok en mulighet til å slippe unna en norsk prøving av ekteskapet, sier underdirektør Harald Hammer i Sentralkontoret for folkeregistrering.

Praksis: Godkjent

De fleste land forlanger samme dokumentasjon til norske brudefolk som norske myndigheter gjør. Men flere land, blant andre Pakistan, vier nordmenn selv om de ikke fyller norske krav til ekteskap. Vel hjemme igjen er de likevel for rette ektefolk å regne.

- Hovedregelen er at ekteskap som er lovlig inngått i utlandet, er gyldig også i Norge, sier avdelingsdirektør Tove Friisø i Barne- og familiedepartementet.

De kommunale folkeregistrene må se original vigselsattest med autorisert oversettelse før ekteskapet registreres som gyldig.

- Ekteskapet må være inngått i henhold til vedkommende lands lovgivning, og må ikke stride mot norsk rettsfølelse, sier underdirektør Harald Hammer.

Men folkeregistrene har ingen oversikt over grunnlaget for vigselsattesten.

- I praksis må folkeregisteret forholde seg til at gyldig vigselsattest foreligger, sier avdelingsdirektør Friisø.

Barneekteskap OK

Unge under 18 som vil gifte seg, må ha særlige grunner til det. Barneekteskap inngått i utlandet blir imidlertid godkjent i Norge - hvis ekteskapet meldes til norske myndigheter når de unge er over 17 år og seks måneder.

Hele Norges coronakart