Gylf-krigeren

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fjorårets film-fiksjon kan i år ta dokumentar-prisen. I «Wag the Dog» (halen logrer med hunden) starter Det hvite hus en liten krig for å avlede oppmerksomheten fra nyheten om at presidenten er avslørt i en sexaffære med ei ung jente i alpelue. Bare på et punkt overgår virkeligheten fantasien. Selv ikke filmskaperne lot presidenten starte krig, samtidig som han ble stilt for riksrett - tiltalt for å ha bombet republikanerne med sexløgner. Når Clinton klamrer seg til makten, endrer han gjerne det vi til nå har trodd var vilkårene for krig og fred.

«Med demokratene i Det hvite hus blir det travle tider for oss reportere,» sa New York Times' R.W. «Johnny» Apple til meg da valgresultatet var klart i november i 1992.

«Hva mener du?»

«Det er alltid mer moro med demokratene. Nå får vi ikke bare en mer aktiv regjering, vi får også et sprudlende selskapsliv, masse sladder og skandaler. Bare vent og se!»

Etter hvert kom jeg til å forstå hva Apple mente. Han hadde fulgt amerikansk politikk siden Kennedys dager.

AMERIKANERNE VISSTE LITE om Bill Clinton da han ble valgt til president. Alt skjedde så fort. Det viktigste den gang var å bli kvitt den erkekjedelige George Bush som hadde arvet makten på Ronald Reagans popularitet, og nå regjerte over nedgangstider. Velgerne var på desperat leting etter noe nytt. De hadde nok hørt historien om Clinton og nattklubbsangerinnen Gennifer Flowers, men brydde seg ikke. De hadde nok også hørt at Clinton kom fra alt annet enn adelige kår i sør, at hans første stefar solgte bruktbiler, drakk for mye og ble voldelig i fylla. Velgerne ville uansett gi den unge guvernøren fra bakgårdsstaten Arkansas en sjanse. Men amerikanerne kjente ikke Bill Clinton. Antakelig visste heller ikke Bill Clinton så mye om seg selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer