Gyllent Daggrys leder arrestert i morges

Gresk politi slår til mot topplederne i høyreekstremt parti.

FLØRTER MED NAZISMEN: Nikolaos Mihaloliakos har med sin ultranasjonalistiske utspill lyktes med å få inn 18 representanter i det greske parlamentet. Nå er han arrestert. REUTERS/Yorgos Karahalis
FLØRTER MED NAZISMEN: Nikolaos Mihaloliakos har med sin ultranasjonalistiske utspill lyktes med å få inn 18 representanter i det greske parlamentet. Nå er han arrestert. REUTERS/Yorgos KarahalisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Hellas har i løpet av morgentimene arrestert lederen for det høyreekstreme partiet Gyllent Daggry, Nikolaos Mihaloliakos, melder Reuters.

Også tre andre av partiets politikere, blant andre talsmannen Ilias Kassidiaris, er pågrepet. Samtidig melder flere medier at det er utstedt arrestordre på en rekke andre parlamentsmedlemmer.

Ifølge blant andre Sky News er politikerne siktet for å tilhøre en kriminell organisasjon.

Pågripelsene er det kraftigste tilslaget mot Gyllent daggry fra greske myndigheters side så langt. Tirsdag denne uka pågrep politiet en av sine egne, en politimann som har jobbet som «livvakt» for partitoppene.

Drapsmann koblet til partiet De oppsiktsvekkende arrestasjonene i morges kommer etter flere politiaksjoner mot partiet på lavere nivå etter drapet på den antirastiske musikeren Pavlos «Killah P» Fyssas (34) 18. september.

Det er foreløpig ikke kjent hva partilederen er siktet for eller om pågripelsen er knyttet til voldshandlingene de siste ukene.

PÅGREPET: Også Gyllent daggry-talsmannen Ilias Kassidiaris ble pågrepet i dag. Arkivfoto: Petros Giannakouris / AP / NTB SCANPIX
PÅGREPET: Også Gyllent daggry-talsmannen Ilias Kassidiaris ble pågrepet i dag. Arkivfoto: Petros Giannakouris / AP / NTB SCANPIX Vis mer

Mannen som ble arrestert for den dødelige knivstikkingen fortalte i avhør at han var tilhenger av Gyllent daggry, men partiet nektet alt kjennskap til ham. Drapet utløste voldsomme demonstrasjoner i gatene der antirasister blant annet prøvde å ta seg mot partiets hovedkvarter.

De siste månedene har partimedlemmer også blitt beskyldt for andre voldelige angrep på innvandrere og politiske motstandere. Ifølge BBC ble ni personer fraktet til sykehus etter et angrep på medlemmer av kommunistpartiet tidligere i september.

Myndighetene har satt i gang en granskning av partiet for å undersøke mulighetene for å stemple Gyllent daggry som en kriminell organisasjon. Høyesterett er bedt om å ta stilling til flere enn 30 forskjellige lovbrudd som kan være knyttet til høyreekstremistene.

18 i parlamentet Et direkte forbud mot det som av mange oppfattes som et nynazistisk parti skal ikke være mulig å få til med dagens lovgivning i Hellas.

Gyllent daggry har med sin anti-innvandringsretorikk de siste åra vokst raskt i popularitet til å bli landets tredje største parti og har i dag 18 representater i det greske parlamentet etter at partiet fikk nesten sju prosent av stemmene i fjorårets valg. Under valggkampen lovet Mikhaloliakos å kaste ut innvandrere fra Hellas og å stenge landets grenser med Tyrkia.

I dagene etter drapet på Pavlos Fyssas denne måneden har partiet mistet flere prosentpoengs oppslutning på meningsmålingene.

DREPTE ANTIRASIST: Denne mannen ble 18. september pågrepet for drapet en kjent gresk antirasist og ble etter kort tid knyttet til Gyllent daggry. Foto: Kostas Tsironis / AP / NTB SCANPIX
DREPTE ANTIRASIST: Denne mannen ble 18. september pågrepet for drapet en kjent gresk antirasist og ble etter kort tid knyttet til Gyllent daggry. Foto: Kostas Tsironis / AP / NTB SCANPIX Vis mer

Torsdag denne uka truet Nikolaos Mihaloliakos med å trekke partiets representanter fra parlamentet som følge av den fornyede kontroversen rundt partiets eksistens.

- Innenfor rammen av våre konstitusjonelle rettigheter vil vi bruke alle midler for å forsvare vår politiske ære. Alt er åpent. Gyllent daggry vil forsvare seg selv, sa partilederen ifølge Guardian.

Om han hadde gjort alvor av å trekke partiet ut av parlamentet, kunne det ha utløst nyvalg i de aktuelle distriktene, noe som ville satt statsminister Antonis Samaras' sårbare koalisjonsregjering i fare ved seire for opposisjonen.

GATEKAMPER: Tidligere denne uka utviklet demonstrasjoner mot Gyllent daggry seg til voldsomme sammenstøt med politiet i Athen like ved partiets hovedkvarter. Demonstrantene kastet brannbomber på politiet, som svarte med tåregass.Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP / NTB SCANPIX
GATEKAMPER: Tidligere denne uka utviklet demonstrasjoner mot Gyllent daggry seg til voldsomme sammenstøt med politiet i Athen like ved partiets hovedkvarter. Demonstrantene kastet brannbomber på politiet, som svarte med tåregass.Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP / NTB SCANPIX Vis mer