Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rike kriminelle kan få lovlig tilgang til hele Europa for ti millioner kroner

«Gylne pass» selges for ti millioner kroner: Kan gi kriminelle tilgang til hele Europa

Skaper dyp bekymring i etterretningsmiljøer og blant EU-topper.

DREPT: Journalisten Daphne Caruana Galazia ble drept med ei bilbombe for ett år siden. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix
DREPT: Journalisten Daphne Caruana Galazia ble drept med ei bilbombe for ett år siden. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den eller de som sto bak drapet på den maltesiske journalisten Daphne Caruana Galizia for et år siden denne tirsdagen, får stadig flere grunner til å angre.

Selv om bakmennene for drapet fortsatt ikke er tatt, gikk ikke Galizias saker i graven med henne. Det har «The Daphne project» sørget for, med sine 45 reportere fra anerkjente medier i 15 land.

Og nøyaktig et år etter drapet med ei bilbombe, presenterte OECD ei svarteliste over 21 land som selger «gylne pass» - en av sakene Galizia satte på dagsorden.

Russland og Kina

På svartelista finner vi tre land i Europa: Malta, Monaco og Kypros.

EUs kommissær for justisspørsmål, Věra Jourová, har sterke betenkeligheter med at rike utlendinger faktisk kan kjøpe seg et statsborgerskap i en EU-stat.

- Vi har legitime bekymringer, for hvis en farlig person får statsborgerskap i ett land, får han statsborgerskap i hele Europa, sa Jourová til britiske Guardian tirsdag, i et intervju for å minnes Daphne Caruana Galizia.

- Det er urettferdig for folk som ikke har råd til å kjøpe statsborgerskap, sa Jourová.

Også britisk etterretning skal være bekymret.

Ifølge the Guardian kommer kjøperne av flere hundre maltesiske og kypriotiske «gylne pass» fra Russland, Kina og Midt-Østen. Kjøpesummen fordeler seg mellom eiendomskjøp, statsobligasjoner og bidrag til et spesielt utviklingsfond.

Ifølge franske Le Monde kommer den samlede prisen på litt over en million euro (omtrent 10 millioner kroner).

«Oppspist av korrupsjon»

I intervjuet med Jourová skriver the Guardian at Galizia reiste alvorlige spørsmål ved selskapet Henley & Partners' forbindelser til Maltas arbeiderparti-regjering ledet av Joseph Muscat.

I en annen artikkel i Guardian, også den publisert på årsdagen for drapet, beskrives Henley & Partners' styreformann Christian Kälin som «Pass-kongen som selger statsborgerskap for kontanter».

Ifølge Le Monde ble Maltas program for gylne pass etablert i 2013, etter modell fra flere karibiske stater.

Den franske storavisa beskriver passprogrammet som «like lukrativt som risikabelt på denne øya oppspist av korrupsjon, med feil som journalisten aldri sluttet å påtale».

Lukrativt

Ikke minst for finansrådgiverne som står bak er pass-salget lukrativt.

Ifølge Guardian er firmaet Henley & Partners den ledende spilleren i en global industri som nå er verdt tre milliarder dollar.

Henley & Partners skal ha tjent flere titalls millioner dollar på pass-geskjeften, fra firmaet startet opp på øystaten St. Kitts & Nevis i 2006 - med en business som Guardian understreker er legal.

Likevel har regjeringer i både Storbritannia og USA og andre steder uttrykt sterk bekymring for den spesielle handelen med «pass for cash».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!