Gylne tider

Alle små piker drømmer om langt, lyst hår. Men hvordan ser verden ut bak håret?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET BEGYNTE SOM

en spøk mellom meg og min søster i New York. Hvordan ville det være å ha langt, lyst hår? Kan det virkelig være at verden åpner seg for dine føtter, at du aldri mer må kjøpe en halvliter selv, at du for alltid vil sole deg i glansen fra misunnelige blikk? Neppe, mente min søster. «Men vi gjør et forsøk. Og siden jeg er mørk og du er blond, blir det nok dessverre du som må være prøvekanin.»

DEN UNDERBETALTE

mulattfrisøren Mike på Upper East Side lyste opp. «Hairextension? Ingen problem. Det blir 100 dollar timen, og med ditt hår vil det ta tre timer,» fortalte han mens han fisket fram siste nummer av People Magazine og nikket mot bilder av Cameron Diaz, Britney Spears og Madonna. «Hun har det, hun har det og hun har det. You gonna loooove the attention it draws,» gliste han, og la til at jeg måtte hente håret i Midtown.

SEINERE PÅ DAGEN

befant jeg meg på et venterom i åttende etasje i et kontorbygg midt på Manhattan. Sammen med meg satt det fem mørkhudede kvinner med rastahår. På veggen hang det en prisliste. Det billigste håret var det afrikanske, så kom det asiatiske, så det latinamerikanske og nest øverst det slette vesteuropeiske. På topp min type: blondt vesteuropeisk hår med fall. Verden er seg selv lik. Inne i den store lagerhallen bak venterommet hørtes larmen av summende symaskiner. Hvor kommer dette håret fra? «Håret er fra India,» sa den vennlige indiske kvinnen bak disken. «Når ble indisk hår lyst og krøllete?» spurte jeg. «Det har gått gjennom utallige kjemiske prosesser,» sa kvinnen. Herregud, jeg støtter en slags morbid verdensomspennende organhandel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer