Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gym og lang dag

I går lanserte Kvalitetsutvalget 117 forslag for en bedre skole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- HVIS VI HAR GYM HVER DAG, så kommer vi til å bli veldig slitne. Men det kommer til å bli veldig artig, sier Helene Svendgård (8 1/2).

Tredjeklassingen synes gym er det beste faget på skolen. Men nå er det bare gym annenhver tirsdag.

- Vi foreslår at alle de minste elevene får en periode med fysisk trening midt på dagen, hver dag, sier Kvalitetsutvalgets leder, Astrid Søgnen, som presenterte utvalgets rapport i går.

117 MÅTER Å FORBEDRE skolen på har utvalget tenkt ut. Utvalgets 16 medlemmer kommer fra skole, næringsliv, politikk, sykehus og forbund. I halvannet år har departementet og skolefolket ventet på rapporten om framtidas skole. Dersom politikerne velger å følge anbefalingene, blir dette en stor reform for de aller minste.

Femåringene skal få gratis barnehage, og alle barn lovfestet rett til plass. At et skoleutvalg snakker om barnehage, er i seg selv tegn på at det er her læringen skal starte. Barnehagene skal bli Utdanningsdepartementets ansvar, og det er lærernes forbund glad for.

- Barnehagene må bli en del av utdanningssystemet, det har vi kjempet for lenge. Vi er også fornøyd med forslaget om at alle barn skal få rett på heldagsplass i barnehagene, sier leder i Utdanningsforbundet Helga Hjetland.

Kvalitetsutvalget vil ha mer læring, og mindre lek, fra første skoledag.

- Elevene på barnetrinnet må få muligheter til å lære mer enn de gjør i dag. Utvalget foreslår å styrke opplæringen fra 6-åringene starter på skolen, sier Søgnen.

DAGENE SKAL BLI LENGRE. Utvalget vil ha de minste på skolen fra morgen til ettermiddag, og gi dem flere timer undervisning. Dette kan bli kostbart, og det er utdanningsminister Kristin Clemet klar over.

- Dersom regjering og Storting går inn for heldagsskolen, kan vi enten velge å tenke på alle millionene det koster, eller vi kan rett og slett bare innføre den, sier hun.

Clemet mener at heldagsskole kan være så enkelt som en integrering av skolefritidsordningen i skolen.

- Allerede i dag er mange barn på skolen hele dagen. Først i klasserommet, så på skolefritidsordningen, sier utdanningsministeren.

Elevene på ungdomsskolen må få flere timer matematikk, mener utvalget. Norge har skåret lavt på internasjonale mattetester, og det skal unngås med flere mattetimer, bedre bøker og alternative innlæringsmetoder.

- Timetallet i matematikk økes på ungdomstrinnet. Det er viktig med en faglig styrking av realfagene, mener Søgnen.

Flere fremmedspråk og internasjonale karakterer, fra A til F, skal gjøre ungdommen i bedre stand til å studere utenlands.

- Vi må orientere oss mot det som skjer i utlandet, og språk er viktig. Utvalget vil åpne for at man skal kunne lære de helt små mer enn ett fremmedspråk. Vi vil også at det skal være mulig å velge andre språk enn bare tysk eller fransk, sier Søgnen. Avgangseksamen i grunnskolen kan forsvinne og erstattes av nasjonale prøver i basisfagene.

UTVALGET ER SPLITTET i synet på om grunnskolen skal fortsette å være tiårig eller om man skal kutte tiendeklasse. 7 av de 16 medlemmene i utvalget ønsket niårig grunnskole. Utdanningsministeren vil ikke røpe hva hun mener om saken, men vil ikke låse seg til flertallets konklusjon.

- Det at utvalget er så splittet, viser at det var riktig å vurdere lengden på skolegangen. I departementets behandling av saken står vi helt fritt, sier Clemet.

PÅ VIDEREGÅENDE vil utvalget også gjøre forandringer. For det første skal alle linjer føre fram til studiekompetanse. I dag kvalifiserer ikke yrkesfagene til studier på universitet eller høyskoler. Det bør de gjøre, mener utvalget. I tillegg skal det innføres åtte utdanningsprogrammer som erstatter de 15 studieretningene som finnes i dag. Det blir mer flytende grenser mellom ungdomsskole og videregående skole.

Utdanningsministeren sier at hun i utgangspunktet er positiv til mange av forslagene. Hun ønsker seg nå en debatt om innholdet i skolen, og vil sende utvalgets planer ut på høring med frist 15. oktober. Etter det skal det forfattes en stortingsmelding. Utvalgets innstilling er blitt godt mottatt både av Utdanningsforbundet, NHO og i det politiske miljøet. Enigheten i det bredt sammensatte utvalget tyder på at mange av forslagene kan bli satt ut i livet.

PÅ VIPPEN: Sandra Svendgård (11), Helene Svendgård (8) og Madelen Wolden Sandnes (10) var i full aktivitet i skolegården ved Bogen skole i Evenes i går. Kvalitetsutvalget vil gi dem mer gym, men er splittet i synet på om framtidas grunnskole skal være ni- eller tiårig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media