DREPTE LÆREREN: Den 13 år gamle gutten drepte en mannlig vikar, som grep inn da gutten begynte å skade de rundt seg, trolig bevæpna med blant annet armbrøst og kniv. Foto: AFP / NTB Scanpix
DREPTE LÆREREN: Den 13 år gamle gutten drepte en mannlig vikar, som grep inn da gutten begynte å skade de rundt seg, trolig bevæpna med blant annet armbrøst og kniv. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Gymlærer stoppet skolemassakre: - Jeg klemte ham, og så begynte han å gråte

13-åring drepte med armbrøst og kniv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På mandag møtte en 13 år gammel gutt opp på Joan Fuster-skolen i Barcelona, utstyrt med armbrøst og kniv. Inne i et klasserom skadde han flere medelever og drepte læreren sin på kloss hold.

Ifølge spanske medier hadde gutten tidligere sagt til medelever at han planla å drepe alle lærerne ved skolen, for så å begå
selvmord.

Planen til den unge gutten skal ha vært å drepe 25 mennesker.

- Som en skrekkfilm Læreren David Jurado Fernándes omtales som en helt, etter at han grep inn mens dramaet utspant seg inne i klasserommet. Han sier han så skrekkslagne elever samle seg i skolegården.

- De gråt og klemte hverandre. «Han har en kniv», ropte de. «Han er gal og skal drepe oss alle», gjengir han til avisa El Periódico.

Han skjønte at noe foregikk i førsteetasje, og gikk dit.

- Det var som en skrekkfilm. Folk hadde sluppet alt de hadde på bakken, det var panikk. Jeg så en kropp liggende på gulvet med ansiktet ned.

Han forsto at det personen var livløs.

Fernándes, som også er psykolog, forteller at han gikk inn i klasserommet og så 13-åringen fikle med en molotovcocktail han hadde laget i en ølflaske, mens han mumlet for seg selv. Han kjenner gutten godt, og hadde ham som elev.

- Veldig rolig fikk jeg ham til å forstå at han påførte mange mennesker mye mer skade enn han kunne forestille seg. Jeg ba ham gi fra seg våpnene sine.

- Først ga han meg øksa han bar på, så kniven, en flaske og så til slutt armbrøsten, før han ga meg ryggsekken sin, sier læreren.

- Jeg ga ham en klem - Jeg ba ham vise meg hva han hadde i lommene sine, og det gjorde han. Jeg gikk nærmere og nærmere ham, og så kollapset han. Jeg ga ham en klem, og så begynte han å gråte som det barnet jeg hadde vært lærer for, sier han.

Gymlæreren sier han ønsket å forhindre en enda større tragedie.

- Mitt eneste mål, var å gjøre ham ubevæpna uten å skade hverken ham eller meg selv, slik at alt kunne ta slutt så snart som mulig. Det var alt jeg gjorde, ikke noe annet, sier han.

Til den spanske avisa beskriver han gutten som «en utmerket student, med mange bekymringer og store ideer».

Læreren som allerede da var blitt drept av 13-åringen, Abel Martinez, var vikar, og skal bare ha vært på skolen i bare ti dager.

13-åringen er innlagt på psykiatrisk avdeling, og er for ung til å straffes for drapet. I Spania er den kriminelle lavalderen 14 år.

LES OGSÅ: Drapet skjedde på dagen 16 år etter den blodige Columbine-masskren.

UTENFOR SKOLEN: En kvinne tenner lys for den drepte læreren og de skadde personene ved Joan Fuster-instituttet. Foto: AFP PHOTO / QUIQUE GARCIA / NTB Scanpix
UTENFOR SKOLEN: En kvinne tenner lys for den drepte læreren og de skadde personene ved Joan Fuster-instituttet. Foto: AFP PHOTO / QUIQUE GARCIA / NTB Scanpix Vis mer