«Gymlæreren sex-misbrukte meg»

Fagekspertene er overbevist om at Hege ble seksuelt misbrukt av gymlæreren sin på barneskolen. Mandag starter rettssaken hun har anlagt mot Oslo kommune for at ingen grep inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I retten skal flere toppidrettsutøvere vitne om lærerens seksuelle tilnærmelser mot dem.

Heges advokat Inger Lise Sætren opplyser til Dagbladet at det vil bli lagt fram dokumentasjon på at lærerens oppførsel overfor sine barneskoleelever har vært tema flere ganger opp gjennom årene uten at skolens ledelse har reagert.

Nakensvømming

Læreren skal ha dusjet sammen med elevene, såpet dem inn, befølt dem og spandert godteri på dem han syntes mest om. I helgene tok han med utvalgte elever på svømmetrening og forlangte at de skulle bade nakne.

- Han påsto at vi svømte fortere uten badedrakt, sier Hege.

Ifølge advokat Sætren har flere foreldre og elever tatt opp situasjonen både i brevs form og på foreldremøter.

- To piker skrev til frøken at gymlæreren hadde befølt deres kjønnsorganer. Det foreligger bekymringsmeldinger som burde vært fulgt opp. I stedet for å beskytte elevene valgte skoleledelsen å tro på lærerens bagatellisering og bortforklaring, sier Sætren.

Læreren døde

Heges foreldre forteller at det tok lang tid før de forsto hva som var galt med datteren. Fra å være ei skoleflink og tilfreds småjente ble hun etter hvert vanskelig og utagerende. Hege utviklet anoreksi og fikk store psykiske problemer.

- Først da Hege var 20 år, klarte vi å få henne til å fortelle hva som hadde skjedd. Vi klandrer oss selv for at vi ikke tidligere forsto hva hun bar på, sier pappa.

Høsten 1998 gikk familien til politiet og anmeldte læreren for å ha voldtatt Hege som 11-åring.

- Politiet henla saken fordi mannen var død, opplyser advokat Inger Lise Sætren.

Psykiater Finn Magnussen og spesialist i klinisk psykologi Knut Rønbeck skriver i sin sakkyndigerklæring til byretten at det ikke er grunn til å betvile Heges forklaring.

Lege Anne Luise Kirkengen, som har doktorgrad på seinskader ved seksuelle overgrep, har undersøkt Hege og konkluderer med at hun må ansees tilnærmet 100 prosent ufør i medisinsk forstand etter lærerens sexmisbruk fra hun var ni til hun ble elleve år.

«Hun ble invadert i sin kropp, nærmere sagt sin skjede og sin munn. Det skjedde gjennom en mann som misbrukte sin rolle som lærer og sin autoritet som kroppskyndig. Han hadde vunnet hennes tillit med vennlighet, smiger, gaver og oppmerksomhet. Han framsto som snill og barnekjær, men brukte sin intimitet til tvungen intimitet,» skriver Kirkengen i sin sakkyndigutredning.

Vet om flere

På vegne av Hege krever advokat Inger Lise Sætren to-tre millioner kroner av Oslo kommune.

- Det skal dekke tapt arbeidsfortjeneste, utgifter til den langvarige behandlingen hun må gjennom, samt kompensasjon for en svært usikker framtid, som følge av de seksuelle overgrepene skolen må ta ansvar for, opplyser Sætren.

Hege selv er mest opptatt av at skylda plasseres der den hører hjemme.

- Så håper jeg at andre elever som leser dette, melder seg. Jeg vet at mange flere enn meg plages av sårene skolegangen påførte oss, sier Hege.

gunnar.ringheim@dagbladet.no