Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gyrokopterstyrt skyldtes trolig dårlig vær

Mye tyder på at værforhold var årsaken til gyrokopterstyrten i Finland, sier Havarikommisjonen.

STYRTET: En nordmann omkom, og en ble lettere skadd da et gyrokopter styrtet ved Kilpisjärvi i Finland lørdag ettermiddag. Foto: Gareth Hutton / NTB scanpix
STYRTET: En nordmann omkom, og en ble lettere skadd da et gyrokopter styrtet ved Kilpisjärvi i Finland lørdag ettermiddag. Foto: Gareth Hutton / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like før klokka 18 lørdag kveld fikk Hovedredningssentralen Nord-Norge melding om at et norsk gyrokopter med to personer om bord hadde styrtet i Finland.

Senere på kvelden bekreftet HRS at en person var lettere skadet og at en person ble bekreftet omkommet på stedet.

- Uønsket værsituasjon

Havarikommisjonen har startet granskningen av styrten. De tror gyrokopteret fløy inn i dårlig vær, skriver Nordlys.

- Slik det ser ut nå, er det mye som tyder på at de endte opp i en uønsket værsituasjon, sier Kåre Halvorsen, som er avdelingsdirektør for luftfart i Statens havarikommisjon for transport.

- Vi har ikke noe grunn til å tro at det er noe teknisk med gyrokopteret. Vi drar følgelig ikke inn til stedet for å gjøre detaljundersøkelser. Det er dokumentert av finsk politi, sier Halvorsen videre.

NRK-redaktør

Like før midnatt opplyste Finnmark politidistrikt at den omkomne er 57 år gamle Morten Ruud som var bosatt i Alta. Politiet bekrefter også at det var Ruud som var føreren av gyrokopteret.

NRK har bekreftet at det var deres distriktsredaktør i NRK Finnmark som har omkommet. Ruud har vært distriktsredaktør for distriktskontoret fra 2013. I perioden 2007 til 2010 var han NRKs korrespondent i Moskva.

Undersøker forholdene

Vraket av gyrokopteret vil mest sannsynlig bli fraktet til Norge i løpet av neste uke.

- Vi kommuniserer med den norske havarikommisjonen om dette. De samarbeider med vår havarikommisjon om hvordan dette skal skje. Vi har vært på ulykkesstedet og sikret bilder av gyrokopteret, sa etterforskningsleder og politiinspektør Kirsi Huhtamäki i Lappland lørdag.

Havarikommisjonen vil nå undersøke forholdene rundt flyturen, slik som prosedyrer, værforhold og planlegging.

Ifølge Meteorologisk institutt var det delvis overskyet med kraftige regnbyger og torden da ulykken skjedde.