H1N1: - Smitten har startet for fullt

1, 4 millioner nordmenn kan bli syke av Svineinfluensa. Helsesektoren møter store utfordringer.

PRESENTERTE SCENARIO: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.v.) og overlege Preben Aavitsland fra Nasjonalt folkehelseinstitutt presenterte onsdag forventet sykdomsutvikling. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
PRESENTERTE SCENARIO: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.v.) og overlege Preben Aavitsland fra Nasjonalt folkehelseinstitutt presenterte onsdag forventet sykdomsutvikling. Foto: Håkon Eikesdal/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet presenterte onsdag et scenario basert på beregninger for sannsynlig utvikling av Svineinfluensa (H1N1) i Norge basert på erfaringer fra andre land. Scenarioet er det forventede, og ikke «worst case scenario».

Så langt er det 369 bekreftede tilfeller av svineinfluensaen hittil i Norge, og 238 av disse er smittet i utlandet. Nå frykter de at flere nordmenn smitter hverandre.

Beregningen legger opp til at hele 30 prosent av befolkningen vil bli smittet, med en gjennomsnittlig sykdomsvarighet på sju dager. Ifølge tallene er det også store mørketall. Altså folk som ikke søker lege ved mistanke om smitte.

- Vi gjør dette for å få en oversikt over hva vi bør sette i gang av tiltak, sier direktøren i Helsedirektoratet, Bjørn-Inge Larsen, til Dagbladet.

Kapasiteten kan sprenges
Utfordringen vil være størst på intensivavdelingene landet rundt, til tross for at kun én prosent av de 30 prosentene som vil oppsøke lege blir å legges inn på disse avdelingene.

- Det er den dyreste avdelingen på norske sykehus, og vi har per i dag ikke tilstrekkelig med respiratorer, sier Larsen, som forteller at de nå blant annet kartlegger antallet.

Direktøren sier det er viktig å informere folk om viruset, men at de samtidig er redde for å skape angst og redsel.

- Vi er nødt til å forberede oss, og vi vet av erfaring at vi ikke kan skjerme dette fra offentligheten. Det er dessuten viktig at folk forstår at de ikke bør fortsette å gå på jobb om de har mistanke om smitte, sier Larsen.

Helsesektoren vil få tøffe tider når det hele braker løs, forteller Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Ifølge scenarioet blir det 90 000 nye syke per uke, og 3000 nye innleggelser på sykehus. Mellom 2000 og 3000 mennesker vil være innlagt samtidig.

Sykdomsbyrdepyramiden
- Vi kan se for oss en pyramide med de verst rammede øverst og de minst rammede nederst. I planscenariet er det 1 400 000 syke i bunnen av pyramiden og 3000 alvorlig syke på topp, sier han. Mellom toppen og bunnen i pyramiden kommer 420 000 til lege, og 14 000 til sykehus.

Til slutt kan du bli beroliget av at bare 0,05 prosent dør av svineinfluensa, ifølge tallene. Fra start til slutt vil smittet i all hovedsak vare i 3-4 måneder, med en topp i september.