H1N1-viruset påvist i canadiske griser

For første gang.

SMITTET GRISENE: En canadisk svinerøkter skal ha blitt syk etter å ha vært på besøk i Mexico. Det antas at han smittet griseflokken i den canadiske provinsen Alberta.  Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX
SMITTET GRISENE: En canadisk svinerøkter skal ha blitt syk etter å ha vært på besøk i Mexico. Det antas at han smittet griseflokken i den canadiske provinsen Alberta. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

 Influensaviruset H1N1 er for første gang påvist hos griser, bekrefter canadiske myndigheter.

Flere griser i Alberta-provinsen har testet positivt for viruset, som først ble omtalt som svineinfluensa.

Verdens helseorganisasjon (WHO) besluttet denne uka at ordet svineinfluensa ikke lenger skulle benyttes om H1N1, etter omfattende press fra svineprodusenter i USA og andre land.

Den offisielle begrunnelsen for navneendringen var at man ikke ønsket å skape inntrykk av at smitten kunne knyttes direkte til griser eller svinekjøtt.

Bekrefter

Nå er viruset for første gang påvist i griser, bekrefter helsemyndighetene i Canada.

- Det canadiske matvaretilsynet (CFIA) har funnet H1N1-influensavirus i en griseflokk i Alberta, heter det i en kunngjøring.

Griseflokken er plassert i karantene mens nye tester er til analyse, opplyses det videre.

En canadisk svinerøkter som nylig besøkte Mexico, og som ble syk etter hjemkomsten, kan være smittekilden, tror helsemyndighetene.

Mannen er nå på bedringens vei, og det samme gjelder de smittede grisene, ble det opplyst på en pressekonferanse i Montreal lørdag.

- Ingen beviser

WHO fastholdt lørdag at det ikke foreligger noen beviser for at H1N1-viruset spres via svinekjøtt, og de får støtte fra FNs matvareorganisasjon (FAO), Verdens handelsorganisasjon (WTO) og Verdensorganisasjonen for dyrehelse (OIE).

- Handelsrestriksjoner knyttet til griser og svinekjøtt kan derfor ikke rettferdiggjøres, heter det i en felles kunngjøring.

- Svin og svineprodukter, som håndteres på en god og hygienisk måte, vil ikke bli en kilde til infeksjon, slår de fast.

Rundt 15 land, blant dem Kina og Russland, har alt innført forbud mot import av griser og svinekjøtt fra Canada, USA og Mexico. (©NTB)

(NTB)