H5N1 fastslått i Danmark

Én dag etter at viruset ble bekreftet funnet i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Musvåken som ble funnet død i Næstved sør for København i går, bar på det farlige fugleinfluensaviruset H5N1, melder Politiken.dk.

Stadfestingen av det farlige viruset kommer bare én dag etter at svenske myndigheter fastslo at det var H5N1 som tok livet av to ender i Oskarshamn på østkysten i forrige uke.

Virus fra den danske musvåken blir nå sendt til EUs referanselaboratorium Storbritannia for bekreftelse av resultatet. Alt i går kunne danske myndighetene konkludere med at fuglen hadde viruset H5, men for at viruset skal være høypatogent (ekstremt smittsomt), må det også være av undertypen H1.

Siden viruset kan smitte katter, blir alle katteeiere innenfor en radius på ti kilometer rundt funnstedet oppfordret til å holde kattene sine innendørs. Samtidig oppfordres hundeeiere til å holde hundene sine i bånd.

Det rapporteres om at en hund har dødd av fugleinfluensa i Aserbajdsjan, der tre små jenter nylig døde av sykdommen, som til nå har krevd mer enn hundre dødsofre over hele verden.

H5N1 kan smitte mennesker som har kontakt med smittede fugler, men det kan så langt ikke smitte fra menneske til menneske. Forskere frykter imidlertid at viruset kan mutere slik at det får denne muligheten og utløse en pandemi (verdensomspennende epidemi) som kan ta livet av millioner av mennesker, på samme måte som spanskesyken, som krevde mellom 25 og 40 millioner ofre over hele verden mellom i 1918/19.

KRISETILTAK: Mannskaper fra det danske politiheimevernet setter opp varselskilt ved funnstedet på Svinø strand ved Næstved på Sjælland, ca. 70 km sør for København. Foto: Scanpix
KRISETILTAK: Mannskaper fra det danske politiheimevernet setter opp varselskilt ved funnstedet på Svinø strand ved Næstved på Sjælland, ca. 70 km sør for København. Foto: Scanpix Vis mer