H5N1 sprer seg i Afrika

To barn trolig smittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To barn på en familiefarm i byen Kaduna City viser tegn til å være smittet av en alvorlig sykdom. Det er funnet dødelig fugleinfluensavirus på en farm i nærheten. Ifølge lokale myndigheter begynte barna å hoste opp blod kort tid etter at husets fugler ble syke og døde.

- Det er for tidlig å si noe sikkert, sier Sa\'idu Baba Chori, regionssjef for jordbruk i Kaduna, som gjør det klart at myndighetene nå arbeider for fullt med å finne årsaken til sykdommen.

Flere utbrudd

I går startet nigerianske myndigheter arbeidet med å slakte struts og brenne fugleskrotter på farmen i naboregionen Kano der fugleinfluensaen opprinnelig ble oppdaget denne uka.

Men nå tyder flere utbrudd i regionen på at tiltaket har kommet for seint. Offisielle kilder mener smitten så langt er påvist på fire gårdsbruk, men uoffisielt kan tallet være langt høyere. Ifølge en organisasjon for fuglefarmere i den nordlige byen Kano er tallet så langt over 30 gårdsbruk.

Smitten sprer seg stadig.

- Bare i går døde 40 000 kyllinger på én gård i Kano, sier Auwalu Haruna, talsmann for organisasjonen.

Kan føre til epidemi

SLAKTET: Nigerianske myndigheter har begynt arbeidet med å slakte og brenne all smittet fugl i de rammede områdene i Nigeria. Foto: Scanpix
SLAKTET: Nigerianske myndigheter har begynt arbeidet med å slakte og brenne all smittet fugl i de rammede områdene i Nigeria. Foto: Scanpix Vis mer

Om sykdommen sprer seg fritt kan Nigeria stå overfor det Verdens helseorganisasjon betegner som en epidemi.

Eksperter fra organisasjonen tror nigerianske handelsmenn, som har liten erfaring med sykdommen fra mediene, kan fortsette å omsette smittede fugler på overfylte markedsplasser.

- Afrikanske helsemyndigheter sliter allerede med å takle mennesker med HIV, AIDS, tuberkulose, malaria, luftveis- og andre smittsomme sykdommer, sier WHO i en pressemelding.

- Symptomer på fugleinfluensa kan være vanskelig å skille fra disse.

Nigerias helseminister Adamu Bello har lovet å starte en massive kampanje for å advare publikum og for å sette gårdsbruk i karantene, men gårdsbrukere klager allerede på at kompensasjonen for avlivede fugler ikke er stor nok.