Ha det på badet!

STAVANGER (Dagbladet): Vestavinden hyler og regnet pisker nakne kropper som storkoser seg i svømmebassenget under åpen himmel midt i Stavanger by. Men i dag stenges denne byens hjertepumpe og sosiale godkrok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fryktelig, me kan ikkje leva uten Gamlingen, det må du vel skjønna! roper noen fruer fra bølgene.

Oljebyen har ikke råd til å holde Gamlingen utendørsbasseng åpent. Folk er i harnisk.

For Gamlingen er ikke bare landets eneste vinteråpne basseng med bare himmelen som tak - her er et miljø som skaper trivsel og sunnhet og forebygger all verdens lidelser og tragedier, mener de badende.

- Klokka fem hver morgen kommer et pensjonistpar på over 80 og koker havresuppe. Vi koser oss, vi bryr oss om hverandre. Hva skal vi gjøre uten Gamlingen, flytte utenlands? spør Øyvind Torgersen (49), tungpustet etter dagens andre økt i bassenget.

Oase i trafikkmaskin

Noen meter unna raser trafikken på motorveien hektisk forbi. Gamlingen er en oase midt i et travelt bysentrum. Her har mange funnet sin livsledsager, her har garantert spiren til skilsmisser blitt sådd; her henger likt og ulikt og dingler fra både yppige kropper og tilårskomne slitere.

- Og så har me byens einaste fellesbadstue, det e kjempeviktig, roper Kristin Runde (40) og Kristin Hummerfelt (44).

- Vi demonstrerer

Kommunen stenger Gamlingen fordi de manglet vakter. De ansatte må jobbe i de store svømmehallene. Politikerne lover å prøve å åpne Gamlingen igjen seinere i år.

- Kan dere ikke bare flytte det gode miljøet til en svømmehall?

- Aldri, det blir aldri det samme i en svømmehall. Dette er unikt. Det er slik vi vil leve. Hvis Gamlingen blir stengt, skal vi demonstrere. Ikke overilt og vulgært, men sivilisert og høylytt, lover ekteparet Berit (54) og Jan Langolf (53).

Trolig er det lettere å få de badende til å gå på vannet enn å få dem inn i en svømmehall.

per.lars.tonstad@dagbladet.no

BADEOPPRØR: -Vi kan ikke leve uten Gamlingen svømmestadion, innendørshaller er ikke for oss, sier Øyvind Torgersen (foran), Kristin Runde, Kristin Hummerfelt og ekteparet Berit og Jan Langolf (t.h.).