- Ha is i magen - Bind renta

Trygve Hegnar frykter renta kan komme opp i ti prosent. Per Olav Lundteigen håper at den skal komme ned i fem. Spådommene om høstens renteutvikling spriker i alle himmelretninger. - Jeg håper ingen hører på rådene til Lundteigen, sier Hegnar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ha is i magen og vent, sier generalsekretær Per Olav Lundteigen i Sp.

- Løp til banken og bind renta om du kan, sier finansmagnat Trygve Hegnar.

Bankene sitter ennå på gjerdet og lurer på om de skal sende regningen videre til deg og meg etter Norges Banks siste sjokkøkning på renta. Samtidig ser stadig flere av oss at rentehoppene er i ferd med å spise opp de ekstra kronene vi satt igjen med etter et rekordgodt lønnsoppgjør.

Nå frykter stadig flere for hva som vil skje. Vi har spurt to som skulle ha forutsetninger for å spå. Men svarene gjør ikke bildet enklere.

- Bind renta

- 1. januar kan renta fort ligge på åtte prosent. Det er mer sannsynlig at den ligger rundt 10 prosent enn at den kommer til å gå ned, sier Hegnar. Derfor råder han låntakere til å binde renta - om de kan. Han har ikke tro på at den store renteuroen er over med dette.

- Sentralbanksjef Kjell Storvik har sagt det rett ut at eneste årsak til rentehoppet på 1,5 prosentpoeng, var å styrke kronekursen. Det er mye som tyder på at uroen rundt kronekursen ikke er over med dette, sier Hegnar. Årsakene er blant annet fortsatt lav oljepris, mistillit til norsk økonomi og forventet uro omkring høstens budsjettoppgjør.

- Går ned

- Dette kan bety at Norges Bank vil heve renta igjen, sier finansmagnaten. Han rådet allerede tidlig i vår låntakerne til å binde renta.

- Det er ikke noe i norsk økonomi som tilsier at vi skal ligge langt unna gjennomsnittlig europeisk rentenivå, mener Lundteigen. Hva dette nivået er, vil han ikke tallfeste.

- Når vi har et fritt kapitalmarked, vil vi over tid få en tilnærming av rentenivåene i de ulike landene, sier Lundteigen. Han venter at forskjellen mellom den norske renta og det som er vanlig andre steder i Europa vil jevne seg ut.

- Jeg håper ingen hører på rådene dine, sier Hegnar til Lundteigen.