HA-leder dømt til ni års fengsel

Høyland anker på stedet. Åtte med tilknytning til HA er dømt for grov narkotikakriminalitet i Nord-Troms tingrett.

 - SVÆRT SKUFFET:  HA-leder Ove Jørgensen Høyland fikk ni års fengsel i Nord-Troms tingrett. Det er han svært skuffa over, ifølge forsvareren. Høyland anket dommen på stedet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- SVÆRT SKUFFET: HA-leder Ove Jørgensen Høyland fikk ni års fengsel i Nord-Troms tingrett. Det er han svært skuffa over, ifølge forsvareren. Høyland anket dommen på stedet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag falt dommen i den omfattende «Hells Angels-saken».

Alle de åtte tiltalte er dømt for grov narkotikakriminalitet, melder NRK. Dommen ble kjent like før klokka 11 mandag. Dagbladet vil kommet tilbake med flere detaljer.

HA-leder Ove Jørgensen Høyland ble dømt til ni års fengsel.

- Jeg kan bekrefte at min klient er dømt til fengsel i ni år. Det er han svært skuffa over og han er veldig uenig i dommen. Han har anført i retten at han ikke har noe med dette å gjøre. Derfor ble også dommen anket på stedet, sier forsvarer Espen Johansen til Dagbladet.

I tillegg til Høyland ble ytterligere fem av de tiltalte dømt etter den såkalte mafiaparagrafen.

Omfattende naroktikatrafikk Retten finner det bevist ut over enhver rimelig tvil at Høyland og en av de andre tiltalte var involvert i «planleggingen og transporten av en narkotikaleveranse fra Oslo til Trondheim den 17.-18. mars 2011», heter det i dommen.

Retten har lagt stor vekt på avspilte telefonsamtaler som har blitt lagt fram under rettssaken.

I seks uker i januar og februar i år forsøkte påtalemyndigheten i Nord-Troms tingrett å bevise at motorsykkelklubben Hells Angels organiserte omfattende narkotikatrafikk til Nord-Norge.

Ifølge NTB har sykdom, sakens kompleksitet og det faktum at rettens administrator Unni Sandbukt ble utnevnt til sorenskriver gjort at de tiltalte har måttet vente hele 13 uker på dommen.

Åtte kilo hasj I retten ble det lagt fram omfattende overvåkingsmateriale, blant annet bilder tatt av overvåkingskamera ved Shell-stasjonen i Nordkjosbotn 21. mai 2011, som viser et møte mellom fire de av de tiltalte.

MØTE: Et møte mellom flere av de tiltalte ved en Shell-stasjon i Nordkjosbotn i mai 2011 har stått sentralt under rettssaken. Politiet mener det ble overlevert minst åtte kilo hasj under møtet. Foto: Politiet
MØTE: Et møte mellom flere av de tiltalte ved en Shell-stasjon i Nordkjosbotn i mai 2011 har stått sentralt under rettssaken. Politiet mener det ble overlevert minst åtte kilo hasj under møtet. Foto: Politiet Vis mer

Ifølge påtalemyndigheten ble det på møtet, overlevert minst åtte kilo hasj fra en 40-åring fra Larkollen til tre nordnorske kontakter. Blant dem er en 41-åring fra Bardufoss som sammen med antatt Hells Angels-leder i Oslo, Ove Jørgensen Høyland, er tiltalt for å ha hatt en ledende rolle i det påståtte narkonettverket.

Møtet, som påtalemyndigheten mener en en narkotikaoverlevering, har stått sentralt i retten. Både en 34-åring som er prøvemedlem i Hells Angels i Tromsø og en 38-åring fra Bardufoss innrømmer at de var tilstede, men hevder møtet ikke hadde noe med åtte kilo hasj å gjøre.

«Mafiaparagrafen» Ove Jørgen Høyland har hele tiden nektet staffskyld. Spørsmålet om påtalemyndigheten klarer å bevise av Høyland trakk i trådene har stått sentralt under rettssaken. Hele seks av de tiltalte er nemlig tiltalt under den såkalte «mafiaparagrafen».

- Denne straffebestemmelsen er først og fremst et redskap for å kunne straffe bakmenn, sa statsadvokat Torstein Lindquister i sin prosedyre der han ba om mellom sju og elleve års fengsel for de seks tiltalte.

På de fem turene som rettssaken omhandlet, ble det ifølge påtalemakten fraktet 12,7 kilo amfetamin og 22 kilo hasj fra Oslo til flere steder i Nord-Norge, skriver NTB.