Full splittelse:

- Ha litt ryggrad

Hvorvidt Trump bør erkjenne valgnederlaget eller ei splitter Republikanerne. Stadig flere vender ryggen til Trump.

-VIL SUTRE LENGE: Eirik Løkke, rådgiver i Civita, forteller at Trump trolig vil sutre over valgnederlaget for resten av livet. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En hel verden venter på at Donald Trump skal erkjenne nederlaget etter at Joe Biden ble utropt som USAs neste president.

Trump har ikke snakket offentlig siden Biden vant, bortsett fra på Twitter, der han en rekke ganger har lagt fram påstander uten bevis for at det har foregått valgfusk.

Hvorvidt Trump bør erkjenne nederlaget eller ei splitter nå flere sentrale republikanere. Flere medier hevder også at Trump-familien er splittet.

- Oppfordret ham til å gi seg

På den ene siden har man førstedame Melania Trump. Hun skal bedt ektemannen om å erkjenne at han tapte. CNNs kilde skal være en person som har kjennskap til samtalen mellom de to.

- Hun har kommet med sitt synspunkt, som hun ofte gjør, sier kilden til CNN.

Samtidig har førstedamen kommet med en motstridende uttalelse på Twitter.

- Alle lovlige, ikke ulovlige, stemmer må telles, har hun tvitret til støtte for ektemannen.

SIER STOPP: Ifølge kilder hos CNN skal kona til Donal Trump sagt at nok er nok. Bilder/video: NTB/Dagbladet TV Vis mer

Også Trumps svigersønn og seniorrådgiver Jared Kushner skal ha oppfordret Trump til å gi seg, ifølge både CNN og nyhetsbyrået AP.

Ifølge AP skal Kushner ha fortalt flere i kretsen rundt seg at han mener det er på tide å gi opp kampen, selv om Trump mener at valgresultatet ikke er lovlig. Ifølge AP skal flere støttespillere ha rådet Trump til å holde tale om nederlaget i løpet av uka.

New York Times får derimot opplyst at Kushner ikke oppfordret Trump til å gi seg, men til å fokusere energien sin på de juridiske aspektene.

- Kan ikke støtte deg

Noen kjente republikanere har også gått så langt som å gratulere Joe Biden med seieren. Blant annet tidligere president George W. Bush, og senator og Trump-kritiker Mitt Romney.

- Ann og jeg gratulerer påtroppende president Joe Biden og visepresident Kamala Harris. Vi kjenner dem begge som velmenende og beundringsverdige folk, har Romney, som har hatt store uenigheter med Trump, skrevet på Twitter.

Også Trump-rådgiver Chris Christie, som regnes som en av Trumps allierte i det republikanske partiet, har talt presidenten imot.

- Det er rett og slett ikke grunnlag for å framsette den anklagen i kveld. Det er rett og slett ikke det. Alle mottatte stemmer må telles, har Christie sagt til ABC News.

- Vi kan ikke støtte deg blindt uten bevis, har Christie uttalt.

«Tilsynelatende seier»

Også senator Roy Blunt har uttalt at Trump-leiren må legge fram bevis, og republikaneren Spencer Cox har omtalt Trump-kampanjens anklager som søppel.

Senator Susan Collins har på sin side gratulert Biden med «en tilsynelatende seier», men påpekt at Trump skal få sjansen til å ta stemmeopptellingen til Høyesterett.

The Hill skriver også at mer enn 30 tidligere republikanske Kongressmedlemmer har skrevet en uttalelse hvor de oppfordrer Trump til å godta valgresultatet. Ifølge avisa argumenterer gruppa med at det ikke er langt fram bevis for presidentens påstander om valgfusk.

IKKE FORNØYDE: På et hagesenter i Pennsylvania holder advokatene til Donald Trump pressekonferanse lørdag. Video: AP Vis mer

«Ha litt ryggrad»

Mens flere har bedt Trump om å erkjenne nederlaget, er det også mange som har vist Trump lojalitet.

Sønnene hans Donald Jr. og Eric Trump er blant dem som støtter faren.

«Hvor er republikanerne? Ha litt ryggrad. Kjemp mot dette bedrageriet!», har Eric Trump skrevet på Twitter.

Samtidig advarte han republikanerne som så langt ikke har uttalt seg.

«Velgerne våre vil aldri glemme det hvis dere er sauer», skrev han videre.

Også Donald Jr. har kommet med en liknende melding.

- Ikke erkjenn nederlag

Flere sentrale republikanere har også vist lojalitet til Trump.

- Ikke erkjenn nederlag, president. Kjemp hardt, oppfordret senator Lindsey Graham i et intervju med Fox News søndag.

- Jeg ser fram til at presidenten håndterer dette, uansett hvordan det må håndteres, sa senator Roy Blunt til ABC i helga.

Også Republikaner-toppen Mitch McConnell støtter Donald Trumps påstander om valgfusk, ifølge CBS News. Han har påpekt at ingen delstater har sertifisert opptellingen, og at flere stater nå skal ha omtelling.

STØTTER TRUMP: Republikaner-toppen Mitch McConnell støtter Donald Trumps påstander om valgfusk, ifølge CBS News. Vis mer

- Vil ha en ærlig telling

- Prinsippet er ikke komplisert. Alle lovlige stemmer skal telles. Ulovlige stemmer skal ikke telles. Prosessen skal være transparent og mulig å observere fra alle sider. Domstolene er her for våre bekymringer, sa han på en pressekonferanse.

Også Trumps nærmeste medarbeider i Det hvite hus har holdt flere pressekonferanser hvor de har støttet Trumps påstander om valgfusk.

- Vi vil ha en ærlig, gjennomsiktig telling og vi vil at alle lovlige stemmer skal telles. Grunnloven gjelder, hevdet Trumps pressetalskvinne, Kayleigh McEnany, seinest mandag kveld.

Det er foreløpig ikke lagt fram noen beviser for at det har forekommet valgfusk i det amerikanske valget.

Dro til golfbanen

Til tross for at Biden er utropt som vinner, og det er ulike meninger om hva Trump burde gjøre videre, ser det ikke ut til at Trump vil stoppe med det første.

Både New York Times og CNN skriver at han ikke har endret planen sin om å gå rettens vei for å utfordre resultatet.

Trump skal derimot være innstilt på å erkjenne valgnederlag hvis han ser det ikke er mulig å nå fram i rettsvesenet, hevder kilder overfor Fox News.

SPILLER MYE: Donald Trump skal i løpet av fire år spilt like mye som Obama gjorde på åtte. Video: AP Vis mer

Selv om presidenten ikke har stilt opp på en pressekonferanse siden Biden ble utropt til vinner, har han både vært aktiv på Twitter og vist seg offentlig de siste dagene. Blant annet viser bilder at Trump dro til golfbanen da Biden ble kåret til USAs neste president.

Les mer om hva Trump skal ha gjort de siste dagene her.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer