HA-medlemmer fikk 16 år

To menn med tilknytning til Hells Angels ble fredag dømt til 16 års fengsel for å ha innført 98,3 kilo amfetamin til Norge. En tredje mann ble dømt til 14 års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslaget på nesten 100 kilo amfetamin er det største som noen gang er gjort i Norge. Partiet har en gateverdi på rundt 50 millioner kroner og er mer enn fire ganger større enn noe annet amfetaminbeslag her i landet.

Hells Angels-medlemmene Arne Vorkinslien (38) og Lars Sverre Dalby (32) er dømt til 16 års fengsel etter strengeste straffealternativ. Thomas Thers Jessen (37) med tilknytning til et sympatiserende MC-miljø, kom inn i planleggingen på et noe senere tidspunkt. Han er dømt til 14 års fengsel. Alle tre beskrives som hovedmenn i dommen fra Borgarting lagmannsrett.

26-år gamle Kent Inge Sørlie må sone fem år bak murene. Den langt mildere straffen skyldes at lagmannsretten valgte å tro på Sørlies forklaring om at han trodde det var hasj han skulle ta imot.

Aktiv planlegging

Lagmannsretten har ikke lagt vekt på Dalby og Vorkinsliens tilknytning til MC-klubben Hells Angels. Derimot har retten lagt vekt på at de to har vært i direkte forbindelse med hovedorganisasjonen i Belgia og Nederland og at de har vært med på å planlegge forsendelsen til Norge fra et tidlig tidspunkt.

Dalby, Vorkinslien og Jessen har dermed deltatt i internasjonalt organisert narkotikakriminalitet under særdeles skjerpende omstendigheter, heter det i dommen.

Nesten ufattelig

Lagmannsretten legger stor vekt på at amfetaminbeslaget var rekordstort. I dommen heter det at partiet har «en spredningsfare av et meget farlig narkotikum som nesten ikke er til å fatte».

Fra forsvarerne er det blitt hevdet at de tiltalte ikke hadde økonomi til å betale for et så stort parti som det her er tale om. Lagmannsretten ser bort fra argumentet, fordi «det er åpenbart at ved leveranser av slikt omfang er det ikke regnet med forskuddsbetaling, men med at betalingen skal komme etter hvert som partiet blir omsatt på det illegale marked».

Samarbeidsvillig

Det var lørdag 5. september 1998 at kureren, den 45 år gamle belgiske Josef Hendrikx, ankom Oslo med bilferja «Stena Saga» fra Frederikshavn.

Tollere avslørte smuglingsforsøket, og kureren gikk med på å samarbeide med politiet. Amfetaminen ble byttet ut med et surrogatstoff før overleveringen fant sted.

Belgieren ble dømt til fengsel i ni år i Oslo byrett i fjor sommer, og valgte som den eneste ikke å anke dommen til lagmannsretten.

Aktor hadde lagt ned påstand om 18 års fengsel for de tre hovedmennene, og påstand om 13 års fengsel for fjerdemann.

(NTB)