Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Årets russeknuter:

Ha sex med sju russ på sju dager

- Kan fort bli skummelt, mener russejente.

REAGERER: Helene Zimmer tror det kan bli skummelt å kombinere russeknuter med sex og alkohol. Foto: Privat
REAGERER: Helene Zimmer tror det kan bli skummelt å kombinere russeknuter med sex og alkohol. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nylig la Russens Hovedstyre ut en oversikt over årets russeknuter. Av de hundre russeknutene er det ti som omhandler sex. Blant disse er det spesielt to nye knuter som vekker oppsikt. Den ene innebærer å ha sikker sex med to medruss samtidig, mens den andre oppfordrer til sex med sju forskjellige personer på sju dager. En såkalt «Perfect week.»

- Jeg synes det er litt sykt at man skal få en russeknute for å ha ligget med sju forskjellige russ sju dager på rad. Det er ikke noe jeg ville gjort, sier Helene Zimmer (18) fra Bergen.

- Ikke det russetida handler om

Zimmer er russ i år, og synes det er feil med så mye fokus på sex i russetida.

- Russeknuter kan føre til at russ føler seg presset til å ha sex eller drikke mye. Det kan fort bli skummelt når man er full og ikke klarer å si ifra tidlig nok, bare fordi man skulle ta en knute, sier hun.

18-åringen understreker at hun ikke er imot russeknuter, men synes det burde være flere som innebærer veldedighet eller inkludering av andre.

- I russetida skal vi ha det kjekt sammen, og feire at vi er ferdig på skolen. Det er det russetida handler om.

- Gruppepress

Russejenta Tuva Helene Rolfsen (19) fra Stranda, synes også det er synd at så mange russeknuter oppfordrer til sex.

- Jeg er ikke overrasket over knutene fordi sex er et vanlig tema blant ungdom, men jeg synes det blir et helt feil fokus. Når det er mye snakk om knuter blant russen kan det skape et gruppepress, sier hun.

FEIL FOKUS: Tuva Helene Rolfsen synes sex er feil fokus for russetiden. Foto: Privat
FEIL FOKUS: Tuva Helene Rolfsen synes sex er feil fokus for russetiden. Foto: Privat Vis mer

Dette er grunnen til at Rolfsen ikke vil ta knuter som innebærer sex, men forteller at hun planlegger å ta flere andre knuter sammen med venner.

- For eksempel den knuta hvor man sitter i en rundkjøring og tar en slurk hver gang en bil tuter, eller å starte vannkrig i et friminutt.

- Problematisk

Camilla Rørtveit, helsesykepleier på Ullern VGS, mener det i utgangspunktet ikke trenger å være problematisk å ha sex med sju forskjellige på sju dager. Gitt at dette er noe en ønsker selv og det kjennes trygt.

HELSESYKEPLEIER: Camilla Rørtveit mener det kan bli et problem når russeknuter kombineres med sex og alkohol.
HELSESYKEPLEIER: Camilla Rørtveit mener det kan bli et problem når russeknuter kombineres med sex og alkohol. Vis mer

- Men det kan bli vanskelig når sex knyttes til russetida. Russetida inneholder mye rus som fører til dårligere dømmekraft og ekstra sårbarhet. Dette kan skape problemer i etterkant, sier hun.

Som helsesykepleier opplever hun at flere gjør ting i russetida de ellers ikke ville gjort, og hun tror russeknuter kan øke et slikt press.

- Heldigvis er det mange gode knuter også. For eksempel de som omhandler veldedighet, eller vaksinering mot hjernehinnebetennelse. Det er også fint at det oppfordres til sikker sex.

- Er ikke en oppfordring

Iselin Andresen Olafsen, PR-ansvarlig for Russens Hovedstyre, forteller at de har fått en del reaksjoner på de to omtalte russeknutene.

- De aller fleste er positive. Vi presiserer viktigheten av sikker sex og at det må være samtykke fra alle parter, sier hun og understreker at russeknuter ikke er en oppfordring til noe som helst.

PRESSESJEF: Iselin Andresen Olafsen forteller at Russens Hovedstyre har fått mye skryt for årets knuter. Blant annet for fokus på miljø og oppfordring om å ta 
hjernehinnebetennelsesvaksinen. Foto: Privat
PRESSESJEF: Iselin Andresen Olafsen forteller at Russens Hovedstyre har fått mye skryt for årets knuter. Blant annet for fokus på miljø og oppfordring om å ta hjernehinnebetennelsesvaksinen. Foto: Privat Vis mer

- Knutene er der for dem som vil gjøre noen få av dem, mange, eller alle. Vi oppfordrer kun til å ha det gøy med knutene, og passe på hverandre under russetida.

- Hva vil du si til russ som mener det er for mye fokus på sex blant russeknutene?

- Det vil alltid være ulike meninger om knutene. Noen vil mene de er for drøye, og andre mener de burde vært drøyere. Russens Hovedstyre er satt for å representere all russ og lage knuter som alle kan gjennomføre. Det betyr ikke at alle skal ta alle knuter, men at man har et mangfold av knuter der noen er vågale, noen er hyggelige, noen er smarte og andre humoristiske. Russ velger selv hvilke knuter de vil gjennomføre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!