Haag: Ettersøkt krigsforbryter

Den alvorligste tiltalen mot Slobodan Milosevic kommer ikke fra hans eget folk i Serbia og Jugoslavia, men fra den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Der er han siktet for tre forbrytelser mot menneskeheten og for en forbrytelse mot krigens folkerett.

Men Jugoslavias nye, demokratiske regjering ønsker ikke å utlevere Milosevic til Haag, ikke ennå i alle fall, uansett hvor mye hovedaktor Carla del Ponte presser på. I Beograd frykter man at utlevering kan virke som et knefall for USA og NATO. Derfor ønsker man en dom i en jugoslavisk domstol først.

USA har attpåtil utlovd belønning på rundt 45 millioner kroner til den eller de som bringer Milosevic til Haag. Det slår kanskje an i USA, men ikke på Balkan.

Milosevic og fire av hans nærmeste medarbeidere under krigen i Kosovo ble 27. mai 1999 offentlig siktet for krigsforbrytelser av domstolen i Haag. For Milosevic gjelder det krigsforbrytelser både i Bosnia-Hercegovina og i Kosovo.

Anklagen lyder på massemord på sivile, en forbrytelse mot menneskeheten og også en forbrytelse mot krigens folkerett i henhold til Genéve-konvensjonene.