Haakon - en folkelig prins

Kronprins Haakon er prinsen med kanskje Europas mest folkelige profil - så folkelig at utenlandsk presse omtaler ham som skandaleprinsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprins Haakon har markert seg som en ærlig og tenkende person med egne meninger, noe han har vunnet respekt og popularitet for. Med fredagens forlovelse begynner et nytt kapittel i den unge kronprinsens liv.

Helst siden han ble født 20. juli 1973 har Norges fremtidige konge fått oppdragelse preget av frihet. Det var aldri snakk om å presse ham inn i trang prinserolle. Norges arveprins skulle oppdras til å handle på egne vegne.

Foreldrene la derfor stor vekt på at oppveksten skulle bli så vanlig som mulig. Kronprinsen gikk på kommunal barnehage og vanlig skole. Ungdomsskolen og videregående skole fullførte kronprinsen på Kristelig Gymnasium i 1992.

Herfra gikk ferden videre til Stavanger og tjeneste ved Sjøforsv arets Rekruttskole på Madlamoen, som var begynnelsen på en flere års militær utdannelse.

De siste årene har kronprinsen vært universitetsstudent. Høsten 1996 dro han til USA for å studere statsvitenskap ved University of California i Berkeley hvor han avla en Bachelor of Arts. I fjor høst ble han Blindern-student og fulgte forelesninger ved det juridiske og samfunnsvitenskapelige fakultetet.

Et nytt kapittel i den kongelige utdannelse tok til da kronprinsen i august i år begynte på UDs aspirantkurs hvor han skal hospitere i ett år. Det er ikke dermed sagt at han blir å finne ved en norsk utenriksstasjon - ønsket er i første rekke å lære mer om norsk utenrikspolitikk og skaffe seg innsikt i hvordan UD arbeider.

Vår kronprins har ellers mange interesser. Ikke minst har han markert seg i skisporet, men driver også aktivt med paragliding, padling og sykling. Han er Ibsen-festivalens høye beskytter, og har vår nasjonalskald høyt oppe på listen over sine favorittforfattere.

Musikkinteressen er også fremtredende, og det var den som blant annet fikk ham til å gå på homsepub. Det avstedkom flere avisoppslag og førte blant annet til at kronprinsen tidligere i år ble tildelt Homofrydprisen for sin «homovennlige innstilling».

Ellers er han stadig å finne blant oss vanlige - enten det er handlende på det lokale supermarked eller nysgjerrig letende på loppemarkeder.

(NTB)