Haakon blir millionær

Haakon (44) er narkoman - og arving til seks- sju millioner kroner. Pengene vil en dag bli hans dersom han slutter med stoff. - Det ville jo vært galskap å gi så mye penger til meg slik jeg lever nå, sier Haakon til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen kan du se den utrolige historien om «Rusmillionæren» på TV2. Filmskaperne Nils Henrik Wærstad og Ronny Kristoffersen skulle lage «portrett av et hospits». De endte opp med en 50 minutter lang film om millionarvingen Haakon fra Snarøya utenfor Oslo.

Født til rikdom og lykke, foreløpig endestasjon som heroinmisbruker og tigger, gatelangs på jakt etter småpenger.

Dokumentarprogrammet er nominert til «Gullruten», som går av stabelen i Bergen om to uker.

Blakk

Men i 20-årsalderen fikk Haakon halvannen million kroner mellom hendene da faren døde midt på 70-tallet. Pengene ble forvaltet for ham, investert på børsen, og arven ble mer enn fordoblet. Samtidig blafret tusenlappene ut av kontoen i en vanvittig fart. På elleville reiser, fester, damer og dop. Men det er lenge siden festen tok slutt.

- Det er klart det var moro. Det var bare å sette seg på et fly og reise, sier han og sneiper rullingsen i askebegeret.

- Men jeg har jo vært blakk en stund nå.

Det behøver ikke å være slik. Sammen med en søster er Haakon arving til opp mot 15 millioner kroner, som nå blant annet ligger bundet i eiendommer på Snarøya utenfor Oslo og i Spania. Penger han ikke vil få se noe til hvis han ikke skikker seg. Klarer han å bli rusfri, vil han nok likevel trenge en formynder.

- Det ville jo vært galskap å gi så mye penger til meg slik jeg lever nå. Jeg ville ikke hatt 100000 kroner en gang, det ville blitt borte med en eneste gang.

Langt fra millionær

Dagbladet møtte Haakon på hybelen på Ansgar Hotell i Oslo i går kveld. Hospitset der 60- 70 til dels tunge rusmisbrukere har sitt tilholdssted.

Han børster av bordet til ære for besøket. Vil riste duken ut av vinduet, men mister den i farten ned på gata og ler av seg selv idet han dumper ned på senga.

- Rusmillionæren..., halvflirer Haakon. Ikke helt begeistret for tittelen på programmet .

- Det er ikke mye penger her, nei...

Men penger har han hatt. Som barn i en velstående familie hadde Haakon alle muligheter i livet, men kastet dem bort. Det var mer spennende å reke gatelangs om natta enn å gjøre lekser.

- Det begynte vel med spenningen rundt hasjpipa. Det gjorde meg til en av de tøffe gutta. Så ballet det på seg med speed og amfetamin, forklarer han.

Ikke noe liv

Det er ikke noe tøft i det lenger. Millionarv eller ikke, det er tydelig at Haakon ønsker seg vekk fra livet han nå lever. Et liv konsentrert rundt å skrape sammen nok penger til nok heroin til å holde seg oppegående.

- Det er det alt dreier seg om, døgnet rundt. Jeg drar jo ikke på tur noe sted, ut for å bade eller opp i marka. Det er ikke tid, for jeg må skaffe penger. Ikke noe særlig til liv, sier han.

Haakon forteller mye om et rehabiliteringsprogram han har hørt der rusmisbrukere legges i narkose og får «tappet» all giften ut av kroppen. Etterpå får de visstnok en slags kapsel innsydd i kroppen, som skal fjerne lysten og trangen til heroin.

- Jeg skulle gjerne ha prøvd det. Jeg har tenkt å snakke med moren min om det. Familien, som er blant de mest ressurssterke i Oslo-området, ble ikke ble særlig begeistret for ideen om TV-film om Haakon, men har hjulpet til med opplysninger og gamle filmkutt som setter Haakons liv i perspektiv.

- Vi fant de unike filmene, som faren har filmet, i en safe i Haakons utleide barndomshjem, forteller Wærstad.

Haakon gråt da han fikk se filmklippene igjen.

- Det var ei fin tid, minnes Haakon og tenker tilbake på barneåra da han og faren dro på fisketurer til landets beste lakseelver.

- Jeg skulle gjerne opplevd en slik dag til...

Ler med ham

Familien har gjort absolutt alt de kan for å hjelpe. De har skaffet ham tre leiligheter, men han er blitt kastet ut fra dem alle fordi de ble samlingspunkt for narkomane. De har også innlosjert ham på byens beste hoteller for at han skulle å slippe å bo på gata.

På SAS-hotellet fikk han premie for, som den første i historien, å ha brukt et sekssifret beløp på romservice på ei uke.

- Jeg fikk en kaffekopp med inngravert navn, sier Haakon, som ikke klarer ikke la være å smile av den utrolige historien. For TV-seerne er det vanskelig å ikke le sammen med Haakon i det varme og gode portrettet av en høyst oppegående mann på Oslos skråplan.

<B>NESTENMILLIONÆR:</B> Haakons hverdag er jakten på penger til heroin. I framtida kan han bli rusfri millionær.