Haakon er forlovet

Kong Harald orienterte i dag Regjeringen i Statsråd om at kronprins Haakon har inngått forlovelse med Mette-Marit Tjessem Høiby. Klokka 15 møter møter paret pressen for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no vil være til stede med web-tv for å følge det første møtet med Mette-Marit. Filmen vil bli lagt ut på i ettermiddag.

På pressekonferansen på Slottet vil de kunngjøre når bryllupet skal stå. Ifølge Kristiansands-avisa Fedrelandsvennen blir det bryllup i august neste år. Kong Harald og Sonja vil ikke være til stede på pressekonferansen.

3. november ba Kong Harald om statsminister Jens Stoltenbergs råd i denne saken. I dag klokka 09.15 samtalte de igjen. Et kvarter seinere ga regjeringa samtykke til Haakons forlovelse.

Da leste stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl opp et brev fra Kongen til Stortinget, der forlovelsen ble kunngjort:

HAAKON OG METTE-MARIT

1996: De treffer hverandre gjennom felles venner fra Kristiansand.

Sommeren 1999: Det oppstår søt musikk under Quart-festivalen.

Romjula 1999: De forteller venner og familie om forholdet.

29. desember 1999: Nyheten sprekker i pressen.

2. september 2000: Slottet kunngjør at de skal flytte sammen.

16. oktober 2000: Slottet antyder at paret skal forlove seg.

1. desember: Kongen forteller at paret er forlovet.

- Ærede Stortingspresident. Jeg har herved den glede å kunne meddele Stortingets president og Norges Storting at jeg, etter å ha søkt råd hos statsministeren, og gjennom ham den norske regjering, herved gir mitt samtykke til at min kjære sønn, kronprins Haakon, i dag inngår forlovelse med Mette-Marit Tjessem Høiby. Dette skjedde klokka 10, opplyser informasjonssjef ved Slottet, Wenche Rasch til NTB.

Det er ikke kjent om det er fastsatt en bryllupsdato.

Regjeringa har allerede sendt sine hjerteligste gratulasjoner med de beste ønsker for framtiden. Før Kong Harald besluttet å gi sitt samtykke til ekteskap, konfererte han med regjeringa ved å snakke med statsminister Jens Stoltenberg.

Regjeringa fortalte Kongen at et slikt samtykke kunne han gi. Dermed er alt det formelle i orden. Kong Olav gjorde det på samme måte da Harald giftet seg med Sonja.

Regjeringen gir uttrykk for tillit til at beslutningen vil være til det beste for kronprinsen og hans forlovede, for kongehuset og til gagn for landet, skriver NTB.

- Det er all grunn til å gratulere paret. Valg av livsledsagerske er den viktigste beslutningen man tar i livet. Jeg ønsker dem lykke til med forlovelsen og ekteskapet, sa Jens Stoltenberg på en pressekonferanse klokka 11.30.

Etter å ha lest opp meddelelsen fra Kongen, sa stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl:

- Presidenten vil uttale ønske om at den forlovelsen som er inngått må bli til lykke og velsignelse for det unge paret, for det kongelige hus og for vårt land.

- Lykke til videre, sier Venstres leder Lars Sponheim.

- Forlovelsen er gledelig, og jeg ønsker kronprinsen og hans forlovede lykke til, sier parlamentarisk leder i Kristelig Folkeparti, Kjell Magne Bondevik.

- Det er en viktig begivenhet når et lands tronarving forlover seg, og slik markerer hvem han vil ha som livsledsager. Jeg synes også dette er gledelig på bakgrunn av den senere tids debatt om forholdet mellom kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby, skriver Bondevik i en pressemelding.

- Jeg vil på vegne av Frp gratulere kronprinsen og hans forlovede med inngåelsen av forlovelsen. Jeg ønsker det unge paret all mulig lykke med fremtiden, sier Carl I. Hagen.

- Jeg vil gratulere Hans Kongelige Høyhet, hans forlovede og den øvrige kongelige familie med denne viktige og hyggelige begivenhet. På denne dag gleder vi oss alle sammen med de kongelige, og jeg vil med dette ønske de nyforlovede lykke til, sier Jan Petersen.

Dermed kom forlovelsen før jul slik det ble antydet da Slottet inviet redaktørene fra de store Osloavisene, NRK, TV2, P4 og Se og Hør om den kommende forlovelsen 16. oktober i år.

Da ble det også sagt at Mette-Marit Tjessem Høiby ville stå fram offentlig før jul, og at det kunne skje i forbindelse med en annonsering av forlovelsen. Så langt i dag har det ikke vært nevnt noe møte med Mette-Marit.

Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne Totland truet med å flytte utenlands hvis kronprins Haakon giftet seg med Mette-Marit. Det har ikke lyktes Dagbladet.no å få hans kommentar i dag.

Dagbladet.no følger saken utover dagen.

ENDELIG FORLOVET: 16. oktober fortalte Slottet om forlovelses-planene. I dag ble forlovelsen kunngjort.