Haakon framstilt på sex-kunst

En naken kronprins Haakon blir framstilt i heftig elskov på manipulert kunst. Konstituert kabinettsekretær Berit Tversland tar sterkt avstand fra bildene som stilles ut i Oslo fra i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jill Moursunds avgangseksamen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole viser manipulerte bilder av kronprinsen. På et av bildene ser vi ham i het seksuell aktivitet med en vakker ungjente. På et annet ligger han naken sammen med henne på en sydhavsøy. Bildene er krydret med erotiske symboler. - Dette er ingen majestetsfornærmelse. Jeg har respekt for kronprins Haakon, sier Moursund.

Tre drømmemenn

Kronprins Haakon ble spurt om å åpne hovedfagsutstillingen på Kunstindustrimuseet som åpner i morgen, men takket nei. - Jeg står for det jeg har gjort, og håper at han kommer og ser utstillingen. Kronprinsen bor jo i huset ved siden av museet. Jeg tar gjerne imot ham, selv om jeg sikkert vil få problemer med å forklare hvorfor jeg har valgt å presentere ham på denne måten, sier Moursund. Utgangspunktet for eksamensoppgaven «La Vie En Rose» er filmen «Trollmannen fra Oz». Moursund oppdaterer historien til i dag og plasserer en ungpike inn i en rosa og sukkerglasert drømmeverden. Tre menn går igjen i denne: Haakon som drømmeprinsen, David Beckham som fugleskremselet uten hode og Leonardo DiCaprio er tinnmannen som mangler hjerte. - De tre er hver for seg drømmemannen for dagens unge kvinner, sier Moursund. Moursund medgir at hun «tukler med» kronprinsen, og at hun balanserer på en grense av det som kan aksepteres. - Kronprins Haakon er jo en offentlig person, og jeg tror ikke mine bilder skader hans image. Jeg får håpe han og kongehuset tar det med godt humør.

Tar avstand

Konstituert kabinettssekretær Berit Tversland ved Slottet fikk i går kveld se noen av de kontroversielle bildene. - Vi tar veldig sterk avstand fra at kongefamilien brukes på denne måten. Dette er slettes ikke hyggelig. Det er for tidlig å si om kongefamilien vil reagere. Jeg vil vise bildene til kongefamilien på fredag. Da skal vi også drøfte saken med de kongelige, sier Tversland til Dagbladet. - Hvilke reaksjoner kan bli aktuelle? - Det er for tidlig å si. Kongefamilien vil få se bildene, så er det opp til dem - i samarbeid med de nærmeste medarbeiderne - å ta stilling til hva som eventuelt skal gjøres, svarer Tversland. Både Tversland og andre medarbeidere ved Slottet mener dette er første gangen medlemmer av kongefamilien er brukt på denne måten i forbindelse med kunst.

- Har mot

- Jeg er ikke tilhenger av monarkiet, men jeg har stor sans for kronprinsen. Hans uttalelser viser at han har meninger og mot, sier Moursund. Utstillingen, som viser arbeidene til 35 avgangselever, varer til 12. mars.

KVINNEN: - Dette er ingen majestetsfornærmelse, hevder kunstneren Jill Moursund.
DRØMMEBILDE: - Mine erotiske drømmebilder av kronprinsen er det mange kvinner som har, mener Jill Moursund.
SNAKK OM KONGE: Slik velger kunstneren Jill Moursund å framstille kronprins Haakon.