Haakon hjem til amerikanerne

Kronprins Haakon regner med at han må forandre stil som konge. -Jeg blir nok ikke så ofte å finne i platebutikkene, sier han til storavisa The New York Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisa spanderer bred omtale og førstesideplass på Norges tronarving i dag. Diskusjonen om Mette-Marit Tjessem Høiby og monarkiets framtid, blir grundig presentert for amerikanske lesere.

Haakon forteller at Mette-Marit bruker mye tid på å forberede seg til sin nye rolle. -Hun er nødt til bruke ganske mye tid på å gjøre seg kjent med slottet og hvordan vi arbeider her.

Avisas medarbeider, som intervjuet Haakon på hans kontor på slottet, spør om han regner med å kunne fortsette sin uformelle livsstil som konge. Ifølge reportasjen sukker kronprinsen før han svarer:

-_Du nok får se meg sjeldnere i platebutikkene om 20 år.

Amerikanerne er innbitte republikanere, men Europas kongehus har likevel en sterk appell til dem. New Yorks prestisjeavis skriver at Haakon er i direkte slekt med dronning Victoria. Hans skolegang og høyere utdannelse blir presentert og avisa passer på å bemerke at miljøet Haakon levde i som student i California, er atskillig mer flerkulturelt enn Skandinavia.

Flere nordmenn lurer på om Haakon virkelig er monarkist, skriver New York Times. Haakon smiler til spørsmålet.

-La meg si litt om det at jeg er monarkist. Saken er at jeg ser dette fra den andre siden. Jeg trenger ikke argumentere for eller mot, det er på en måte opp til det norske folk.

Ansvarsfølelse

-Jeg fikk to timer med kronprinsen på slottet, forteller avisas Europa-korrespondent Warren Hoge til Dagbladet.no. Amerikaneren var imponert over Haakons svar.

Hoge hadde ventet at kronprinsen var reflektert og moderne, og fikk det bekreftet. Han er like imponert over intervjuobjektets ansvarsfølelse:

-Jeg spurte om hvorfor han hadde valgt universitetsutdannelse i California, i stedet for å følge farens og bestefarens spor til Oxford. Da passet han straks på å understreke at han selvsagt ville fått en ypperlig utdannelse i England.

Når intervjuet havnet på første side i den amerikanske storavisa, mener journalisten det avspeiler USAs interesse for kongelige klassesamfunn over havet.

-USA skal jo være et klasseløst samfunn. Nettopp derfor er fascinasjonen av fenomentet arvelig kongemakt nesten ubegrenset. Samtidig fenger selvsagt tanken om en vordende konge som ønsker å leve et normalt liv.

Du kan lese hele artikkelen her (Krever registrering)