- Haakon kan ikke velge selv

- Kronprinsen kan ikke alene velge hvem han vil gifte seg med. Det mener både tidligere statsminister Per Borten og stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det vil være sensasjon om kongen ikke spør regjeringen om råd i valg av kone, sier tidligere statsminister Per Borten.

Full forvirring

Det er hersker full forvirring om hvordan paragraf 36 i Grunnloven skal tolkes. Spørsmålet dreier seg om kongen selv kan avgjøre om kronprins Haakon skal få sin Mette-Marit, om beslutningen må tas i statsråd, eller om det er tilstrekkelig at kongen søker råd hos statsministeren.

Per Borten (Sp) var statsminister da Sonja Haraldsen og kronprins Harald giftet seg i 1968. Han er klar i sin tale.

Fortrolige samtaler

- Kongen må spørre regjeringen om råd. Dette har vært vanlig praksis i Norge. Noe annet vil være en sensasjon, sier Borten.

Hvilken informasjon statsministeren har fått av kongen er uklart, men det er på det rene at statsministeren og kongen har hatt fortrolige samtaler. Under møtene føres ikke referat.

Begge parter kan be hverandre om råd. Det er sannsynlig at Mette-Marit har vært tema på et møte mellom de to. Siste møte var forrige torsdag.

Pikant spørsmål

I to dager er statsminister Jens Stoltenberg konfrontert med det pikante spørsmålet, men ville heller ikke i går verken kommentere hvilken informasjon han hadde fått av kongen eller hvordan han stiller seg i spørsmålet om Grunnloven.

- Dette er et viktig prinsipielt spørsmål så jeg må ha bedre tid for å vurdere problemstillingen, sa Stoltenberg seint mandag, og vil heller ikke si noe om hvilken informasjon kongen har gitt ham. Dette svaret fikk vi også ved statsministerens kontor i går.

Spiste middag

Stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl (Ap) er imidlertid krystallklar:

- Jeg forventer at kongen spør statsministeren om råd, sier stortingspresidenten.

- Har du gitt Slottet noe råd i forbindelse med kronprinsens kjæreste?

- Nei.

- Har Slottet bedt om det?

- Jeg hadde en samtale med kongen om dette på vårparten. Jeg sa da at kronprinsen må få velge ledsager etter sitt hjerte. Det var en privat samtale under en middag, sier Grøndahl

Presidenten legger vekt på at Stortinget ikke har noe med Haakons valg å gjøre, men et dette er et samspill mellom statsminister og konge.

Men Arbeiderpartiet er ikke samstemt. Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim, mener noe helt annet.

- Kronprinsen må selv få bestemme hvem han gifter seg med. Det har ikke vi politikere noe med!

Høyesterettsjustitiarius, Carsten Smith, forholder seg passiv til saken.

- Det er ikke riktig av Høyesterett å gi en uttalelse om dette viktige konstitusjonelle spørsmålet, sier han.