Haakon, konge av Tyskland

HAMBURG (Dagbladet.no): Da Mette-Marit måtte avlyse tysklandsturen, spådde mange at besøket ville bli en nedtur. I stedet ble Haakon mottatt som en superstjerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han savnet Mette-Marit ved sin side. Men for kronprins Haakon alene på tur ble tysklandsbesøket, som ble avsluttet i Hamburg i dag, hans store gjennombrudd på den tyske superkjendisscene. Maken til feiring har tronarvingen aldri opplevd.

Det gikk innimellom på nevene løs blant tyske pressefotografer og blant unge som eldre Hamburg-kvinner da kronprins Haakon i formiddag åpnet de norske festdagene på hansabyens rådhusplass.

Tusener fylte Rathausmarkt i sentrum av byen allerede før kronprinsen hadde ankommet plassen i båt. Kaoset var fullkoment. Alle ville komme så nær som mulig og helst ta på en vaskekte kronprins.

Et trettitall uniformerte politifolk og enda flere i sivil måtte virkelig kjempe for å lose kronprinsen gjennom folkehavet som trengte på.

- Kom til oss!

Den som beholdt roen i kaoset, var hovedpersonen selv. Selvfølgelig. Han storkoste seg med 17. mai-feiringen en dag på forskudd.

- Jeg har fått en hjertevarm, en fantastisk mottakelse under reisen. Den viser at det er langt mer enn historiske tradisjoner som forbinder tyskere og nordmenn, sa en smilende kronprins på en improvisert pressekonferanse midt i trengselen.

- «Haakon, Haakon», «Haakon, kom til oss, kom til folket!» lød det som et talekor fra publikum. Mens han snudde seg mot sine fans og smilte.

Så braket applausen løs etterhvert som han ved hjelp fra politi og livvakter tok seg seg fram mellom norske boder med fisk, reker, gammelost, vafler og tilbud fra norske reiselivsbedrifter.

Uventet effekt

Usikkerheten var stor da den fem dager lange Tysklandsreisen startet søndag uten kronprinsesse Mette-Marit, som måtte bli hjemme for å pleie forbrenningsskadene etter det fatale intervjuet med fjernsynssenderen n-tv.

- For det var jo henne tyskerne ville møte, bemerket kronprinsen selvironisk underveis.

Men så fikk Mette-Marits avlysning en dobbelt og for mange overraskende effekt. Tyske massemedier fortsatte sine oppslag om Mette-Marits forbrenningsskader og uhell, der omsorgen avløste skuffelsen over at hun ikkke kom.

Og så kom tyskerne, såvel prinser og grever i fornemme München som alminnelige Heinz og Gerd i Hamburg for å få et blikk av kronprinsen som måtte reise aleine. Sympatien bølget mot ham.

Lutter velvilje

Et par aktivister i Hamburg-avdelingen av den internasjonale dyrebeskyttelsen (IFAW) delte ut løpesedler som appellerte til Norge om å stanse hvalfangsten. Dette foregikk i ytterst fredelige former.

- Vi vil ikke ødelegge festdagen, sier Andreas Dinkelmayer.

Boris-Falke Härting (40) forsøkte å komme seg fram til kronprinsen med en bukett hibiskus-blomster og en boks med youghurt blant med gulrotsaft.

- Denne miksturen kurer forbrenningsskader, forklarer Härting.

Før forlovelsen ,med Mette-Marit kjente knapt en tysker kronprins Haakons navn. Nå vet alle, ikke bare hvem Mette-Marit, men også hvem kronprins Haakon er.

- Dette har gått over all forventning, sier Slottets pressesjef Wenche Rasch til dagbladet.no.

Kommer igjen

- Effekten av besøket kan knapt måles i penger. Virkningen av besøket skal vi forsøke å få målt ved profesjonell hjelp, sier direktør Erik Förner i Nærings- og handelsdepartementet.

- Nå skal vi selge fisk, jubler Jon Hansen, som er Norges fiskeri-attache i Tyskland.

Representanter for norske eksportbedrifter som har deltatt under kronprinsens stopp i München, Düsseldorf, Bonn, Køln og Hamburg fryder seg over en Norges-PR det siste året som overgår alle norske OL-gull, turistbrosjyrer og annonser. Mange ganger.

Kronprins Haakon lover at han og Mette-Marit kommer tilbake til Tyskland sammen. De bør ikke drøye for lenge, men smi mens jernet er varmt.

MOTTATT MED ROSER:</B> Kronprins Haakon ble motatt med jubel, roser og norske flagg da tusener samlet seg for å hylle ham på Rathausmarkt i Hamburg i formiddag.
STJERNESTATUS:Haakon ble omsvermet som en popstjerne i Hamburg i dag.
Haakon mottas som superstjerne i Tyskland. Dette bildet er fra Munchen mandag.