Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Haakon krysser USA i F16-fart

SALT LAKE CITY (Dagbladet): Kronprins Haakon så ut til å trives på flybasen Hill utenfor Salt Lake City i helga, og han tok på seg pilotens brede heltesmil da han dumpet ned i den pinetrange cockpiten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den som ikke er supermorgenfugl klarer ikke henge med på kronprinsens program som krever oppstandelse før mørket har sluppet taket i natta. Det er opp i fly og inn i biler og busser, full fart inn og ut dører og en masse dresskledde menn på sidelinjen.

Swing-tur

Avisa Salt Lake Tribune kaller prinsens tur «his nine-city swing» gjennom USA, og selv kronprinsens følge synes det går raskt i svingene. Men han er ung og entusiastisk, så vi får bare henge med, er kommentarene.

Kronprinsens to norske livvakter er alltid vennlig på plass, men det mangler ikke strenge sikkerhetsvakter hos vertene. Amerikanerne vokter prinsen med CIA-stil, og sørger for at vi i pressen stort sett bare løper rundt i svingdørene og har problemer med å komme nær nok til å ane hva det snakkes om. Særlig mormonerne hadde liten sans for nærkontakt, og da var det ille at kaffe er helforbudt og syndens pøl i de mormonske kretser.

Fly-moro

På Hill Air Force Base var det derimot ikke bare kronprinsen som hadde det gøy. Alle som noen gang har laget et papirfly gikk storøyd rundt F16-skrogene som ble oppdatert, reparert og plukket fra hverandre.

Dette er fly det norske forsvaret ønsker seg 20 av, hvis det blir bevilget penger.

Flyene, som er en vesentlig del av NATOs flystyrker over Jugoslavia, koster hver over 20 millioner dollar, 160 millioner norske kroner, og kalles ikke slåss-falker for ingenting. Hvert år repareres og oppgraderes over 300 F16 på flybasen.

- Vi forlenger livet til F16-fly som er kommet i midtlivskrisa, sa generalmajor Roellig da han ønsket kronprinsen velkommen.

100 dager

I år regner man med at 350 F16 blir plukket fra hverandre, satt sammen og malt på nytt. Økningen skyldes blant annet Kosovo-krisa, men basen har bare indirekte kontakt med krigen. Når flyene kommer inn til overhaling, bruker spesialistene 100 dager på det enkelte flyet.

Og uten særlig stor fare for liv og helbred fikk kronprinsen seg en tur i en F16-simulator av norsk opprinnelse hvor han både tok av og landet med god karakter.

Den ellers så filosofisk og humanistiske Haakon hadde det så gøy at han like godt skjøt ned to fly. For så ved soloppgang neste morgen å kaste seg på ruteflyet til Houston i Texas.