PARTIVETERAN: Den 103 år gamle Ap-politikeren Haakon Lie blir gratulert av partisekretær Martin Kolberg under feiringen av fødselsdagen i Samfunnssalen i Oslo i høst. Kolberg overrekker stor bukett roser.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
PARTIVETERAN: Den 103 år gamle Ap-politikeren Haakon Lie blir gratulert av partisekretær Martin Kolberg under feiringen av fødselsdagen i Samfunnssalen i Oslo i høst. Kolberg overrekker stor bukett roser. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

Haakon Lie innlagt med hjerteproblemer

103-åringen må være på sykehus julaften. Men i morgen kommer familien på besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Samfunnsdebattant, Ap-veteran og pensjonist Haakon Lie er innlagt på Ullevål sykehus med hjerteproblemer. Han har vært inn og ut av sykehuset i halvannen uke, men er på bedringens vei, ifølge familien.

- Legene sier det er hjertesvikt. Nå har helsa heldigvis stabilisert seg og han har det bedre. 103 år er jo en høy alder. Selv en forkjølelse kan bli alvorlig. Men han har det etter forholdene bra, sier datteren Gro Dragland, til Dagbladet.no.

- Helt klar
Den tidligere partisekretæren i Arbeiderpartiet har de siste årene spilt en svært aktiv rolle som debattant og meningsytrer. Sist i blant annet jagerflysaken. Men også under valgkampen i 2005 som brakte Norge sin første koalisjonsregjering på venstresiden, med tre partier, til makten.

- Han er helt klar i hodet, men det ble vanskelig å bo hjemme nå, sier Dragland.

Haakon Lie har holdt til alene i boligen på Ulvøya, der han ofte har hatt besøk av partivenner de siste årene.

- Han vil gjerne vil bo hjemme så lenge som mulig, sier datteren karen lie til Dagbladet.no.

Julefering på sykehuset
Selv om ønsket om en snarlig hjemkomst til Ulvøya er sterkt, blir partikjempens julefeiring i år på sykehuset. Men han blir ikke alene.

- «Jeg kommer ikke hjem til jul, sa han», men hele familien besøker ham utover dagen i morgen, sier datteren Gro Dragland.

- Dere er jo en stor familie, blir det plass til alle?

- Det blir en utfordring. Vi blir nok nødt til å spre det utover dagen, så alle får plass på rommet hans, sier Dragland.

Pakket toalettmappe og bar inn ved
Lies datter Karen Lie var sammen med faren da han reiste til sykehuset for først gang, søndag for halvannen uke siden.

- Jeg pakket klar toalettmappe og bar inn tørr ved, slik at det skulle stå klart når far kom hjem igjen. Det gjorde han også, i noen dager, men bestemte seg for å reise tilbake til sykehuset, der han er nå, sier Karen Lie til Dagbladet.no.

Hun er imponert over hvor lenge faren har klart seg i hjemmet på Ulvøya.

- Han er skrøpelig og litt rusten i maskineriet etter 103 år, sier Lie.

Aktiv debattant
I høst ga han ut boka «Slik jeg ser det nå». Blant det som diskuteres er miljøtrusselen, klassekamp, Midtøsten-konflikten og hvordan vi best kan hjelpe samfunnets svakeste. I lys av egne erfaringer tar Lie også opp alderdom, familieliv og vennskap, og hvordan det var å vokse opp i Kristiania på begynnelsen av 1900-tallet.

Boka gikk rett til topp på boklista over generell litteratur.

Overfor Dagbladet.no bekrefter Statsministers kontor at Jens Stoltenberg holder seg informert om Lies tilstand.

- Vi er informert om dette, og kommer tilbake når vi vet mer, sier statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen.

Historiker: - Var i god form
Norsk historiker og forfatter Hans Olav Lahlum som holder på med en Haakon Lie-biografi bekrefter at 103-åringen har vært innlagt på sykehuset i noen dager.

- Jeg har veldig mye med ham å gjøre og var og besøkte ham noen dager før han ble innlagt. Da var han i god form, sier Lahlum til Dagbladet.no.

Han ønsker ikke å uttale seg med detaljert om Lies helsetilstand og henviser i stedet til hans familie.

- Når det er sagt, har jo Haakon også tidligere vært innlagt på sykehus i kortere perioder. Når man er såpass gammel, er det nærmest rutine at man blir tatt inn til observasjon, selv når tilstanden ikke er alvorlig, utdyper han.

DEBATTANT: De siste årene har  Ap-veteranen Haakon Lie vært hyppig i media. Her under boklanseringen og  103-årsfeiringen  i  Samfunnssalen i Oslo i september.
Lie taler og gestikulerer. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
DEBATTANT: De siste årene har Ap-veteranen Haakon Lie vært hyppig i media. Her under boklanseringen og 103-årsfeiringen i Samfunnssalen i Oslo i september. Lie taler og gestikulerer. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
FYLTE 100 på Folkets Hus: For tre år siden fylte Haakon Lie 100 år, med feiring på Folkets Hus i Oslo. Her ble han behørig feiret. Her er han sammen med sin barn, barnebarn og oldebarn. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.
FYLTE 100 på Folkets Hus: For tre år siden fylte Haakon Lie 100 år, med feiring på Folkets Hus i Oslo. Her ble han behørig feiret. Her er han sammen med sin barn, barnebarn og oldebarn. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX. Vis mer