- Haakon må spørre om råd

Det stormer rundt kronprins Haakons privatliv. Nå mener flere, med tidligere statsminister Per Borten i spissen, at det ikke bare er Haakon og kongefamilien som skal bestemme hvem han skal gifte seg med. Tronarvingen er av en helt annen oppfatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprins Haakon lever lykkelig med sin Mette-Marit Tjessem Høiby. Kronprinsen er fast bestemt på at han selv skal velge sin framtidige dronning.

Flere mener nå at et framtidig ekteskap ikke er et privat anliggende. Ifølge Grunnloven kan ikke en kronprins gifte seg uten kongens tillatelse. Men det er ulike meninger om også våre politikere skal tas med i beslutningen.

Engasjert Borten

Per Borten var statsminister fra 1965- 71, da kong Harald og dronning Sonja giftet seg. Også den gangen var det stor debatt.

En engasjert Per Borten (87) følger nøye med rundt kronprins Haakons kjærlighetsforhold fra Ler i Trøndelag.

Borten mener at et eventuelt ekteskap kronprins Haakon skal inngå, er en offentlig affære. Dette var praksis kong Olav, fulgte.

- Jeg kan ikke se situasjonen har forandret seg. Kong Olav spurte meg og stortingspresidenten om råd.

Viktig veivalg

- Det var ikke vanlig for noe kongehus å gifte seg borgerlig. Regjeringen hadde ingen motforestillinger mot Sonja. Dette var mer et spørsmål om veivalg for kongehuset, sier Borten, som hadde mange samtaler med kong Olav før Harald og Sonja giftet seg.

- Naturligvis hadde jeg ingen erfaring med å rådgi kongehuset i ekteskapssaker, så jeg ga aldri noen bestemte råd. Jeg ønsker ikke å utdype disse samtalene.

- Verken kongen eller jeg hadde kjennskap til Sonja på dette tidspunktet, men vi satte aldri i gang noen gransking av henne. Noen har påstått dette, men det er bare sludder.

Hvem som helst

I boka til Fredrik Wandrup, «Et portrett av Kronprinsen som ung mann», er kronprins Haakon meget klar om valg av framtidig kone:

- Jeg er fast bestemt på at det er mitt alene. Etnisitet, hvor hun kommer fra og fra hvilken familie, betyr ikke mest for meg. Hva det handler om for meg, er jenta. Vårt møte og vårt forhold. Alt det andre er sekundært, sier Haakon.

- Klokt av kong Olav

Per Borten mener kongen må spørre statsministeren og stortingspresidenten om råd før kronprinsen gifter seg.

- Jeg kan ikke se at situasjonen har forandret seg noe. Et kongelig ekteskap er viktig for landet siden vi har et monarki som på en måte er Norges ansikt utad. Kong Harald må spørre statsministeren og stortingspresidenten til råds hvis det blir aktuelt med et ekteskap, slår Borten fast.

- Jeg synes det står respekt av standpunktet vi tok den gangen. Dette var helt klart et fornuftig valg. Det var klokt av kongen å søke råd, fordi ekteskapet fikk større tyngde siden alle i regjeringen enstemmig ga sitt samtykke, sier Borten.

Tidligere statsminister Odvar Nordli (Ap) mener også at kronprinsens valg av ektefelle ikke er en privatsak.

- Kong Olav søkte råd hos regjeringen og på Stortinget. Det synes jeg var et klokt valg.

- Så du mener kong Harald også skal gjøre det?

- Ja, det ligger jo i det jeg sier. Vi har ikke et privat kongedømme i Norge. Men formelt er det opp til kongen å bestemme om han skal be om slike råd.

Statsviter og tidligere soussjef ved Slottet, Carl-Erik Grimstad, legger ikke skjul på at dette er en kontroversiell sak.

- Vi kan ikke overlate denne problemstillingen til de lukkede rom. Det er naturlig at politisk engasjerte mennesker interesserer seg. Dette dreier seg om framtida til vår styringsform. Vi nærmer oss nå en situasjon hvor Slottet må avklare og informere om forholdet mellom Mette-Marit og kronprins Haakon, sier Grimstad.

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) mener at Slottet på et eller annet stadium må avklare forholdet.

- Så vidt jeg skjønner er det omstridt om kronprinsen også trenger tillatelse fra politikerne om å få gifte seg. Men det er naturlig at politikerne gjør seg opp en mening hvis de blir spurt.

SVs Kristin Halvorsen mener politikerne må ligge unna Haakons privatliv. Hun får støtte fra jusprofessor Carl August Fleischer og advokat Tor Erling Staff.

- Kronprinsens private forhold er ingen sak for verken politikere eller andre. Allmennheten har ikke krav på å bli informert. Risikoen er jo ikke at vi ikke skal få vite noe i dagens mediesamfunn, men heller at vi drukner i informasjon. Faren er at vi kan miste sansen for det som betyr noe her i livet, sier Tor Erling Staff.

Staff representerer Mette Marits ekskjæreste, som har uttrykt at han følte seg uthengt som en av landets verste forbrytere.

MÅ RÅDFØRE SEG: Det hevdes at kronprins Haakon må spørre om råd før han gifter seg. Selv er han fast bestemt på at dette er hans valg alene.
ENGASJERT: Eks-statsminister Per Borten mener det ikke bare er kronprinsen selv og hans familie som skal bestemme hvem han gifter seg med. Da Harald og Sonja giftet seg, spurte kong Olav statsministeren og stortingspresidenten om råd.