Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Haakon måtte overtale kongen

BERLIN (Dagbladet): - For min far har samboerskap vært et vanskelig spørsmål. Det er ikke til å legge skjul på. Men jeg møter bare varme og omsorg fra min far, som fra resten av min familie. Her har jeg ingen ting å være bekymret for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprins Haakon lot det skinne gjennom at han har greid å overtale sin far til å akseptere samboerskapet med Mette-Marit Tjessem Høiby da han svarte på Dagbladets spørsmål under sitt møte med pressen i Berlin i går.

Samboerskapet har vært et meget delikat spørsmål for de kongelige. Bare kronprinsen og hans foreldre har vært med i diskusjonen, men hoffet har vært trukket inn i vurderingen av hvordan spørsmålet skulle håndteres offentlig.

Slottet forventet at spørsmålet ville vekke heftig debatt - siden kongen tidligere har uttalt at han er negativ til denne formen for samliv.

Samtidig har Mette-Marit Tjessem Høiby gjort det klart at hun ikke ønsker et mer forpliktende forhold inntil videre. I går sa kronprinsen at han ønsker å gifte seg på litt lengre sikt.

Tause Wenche

Wenche Rasch, informasjonssjef ved Slottet, brøt kontant inn da Dagbladet i går spurte kronprinsen om hvilken form diskusjonen har hatt på Slottet.

- Dette må Dagbladet spørre kronprinsens far om under FN-toppmøtet i New York. Han er beredt til å svare på alle spørsmål. I kveld skal vi snakke om og nyte fisk, sa Rasch.

På gjentatte spørsmål om hun ville kommentere diskusjonen, svarte hun:

- Ingen kommentar. Dette vil jeg ikke svare på. Nå skal kronprinsen ha det hyggelig. Spør Hans Majestet, sa Wenche Rasch.

Raschs opptreden bekrefter øvrige kilders antydninger om hvor ytterst pikant diskusjonen har vært internt i kongefamilien. Selv om kronprinsen er suveren i vurderingen av hva han vil si, er Slottet livredd for hvor langt han vil gå i beskrivelsene av situasjonen.

Kronprinsen utdypet saken på følgende måte i går:

- Vi har brukt mye tid og diskutert dette spørsmålet meget nøye i familien før Mette-Marit og jeg bestemte oss for å kjøpe leilighet og flytte sammen. Vi har hatt en åpen dialog. Også medarbeiderne på Slottet har deltatt i samtalene. Vi har også snakket mye om mediepresset vi kunne forvente oss.

Biskopens velsignelse

Kronprins Haakon regner med at han også skal vinne biskop Gunnar Stålsett for sitt valg av samlivsmåte.

- Jeg har avtalt et møte med biskop Stålsett. Jeg er sikker på at det blir et fint møte. Han er sikkert villig til å høre på meg, på samme måte som jeg vil lytte til hva han har å si, svarte Haakon på spørsmål om barn utenfor ekteskap i siste instans kan føre til at hele monarkiets stilling blir satt på spissen.

Etter at kjøpet av leiligheten i Ullevålsveien 67 og samboerforholdet med Mette-Marit ble kjent, hadde kronprinsen brukt noen dager på å tenke seg om før han ved hjelp av norsk ambassadepersonale bråinnkalte pressen.

Per telefon kom beskjed om å møte i et rom i Hotel Hilton rett etter ankomsten til Berlin i går. Han hadde brukt tida godt. I mørkegrå dress, lyseblå skjorte, mørkeblått slips, sommerbrun, med smil og latter og uten å nøle på et ord, svarte han vennlig og suverent på spørsmål fra norske journalister.

Trenger tid

- Jeg har innkalt dere for å ta bort litt av trykket med all oppmerksomheten. Det har gått litt fort i svingene av og til. Mette-Marit og jeg har bestemt oss for å bo sammen, for å kjøpe leilighet. Vi må ta én ting om gangen.

- Jeg trenger tid, Mette-Marit trenger tid på seg. Spesielt for henne er dette en stor overgang.

Kronprins Haakon understreker at hans ønske er å gifte seg, når tida er inne.

- Jeg føler at ekteskapet er det riktige for meg.

På spørsmål om han ser det er problematisk for en tronfølger å gjøre som det store flertallet nordmenn, å bo sammen før et eventuelt ekteskap, svarer han:

- Jeg føler at den løsningen vi har valgt er riktig for oss i dag.

- Hadde det ikke vært mer naturlig å inngå en forlovelse?

- I forlovelse ligger det et frieri. Vi har valgt samboerskap. Vi trenger tid til å områ oss. Kanskje hadde det vært taktisk enklere å gjøre ting annerledes. Men dette er vårt valg.

Ut på byen

Kronprinsen understreker at Mette-Marit ikke kommer til å ha offentlige plikter som følge av samboerskapet.

- Hun kommer ikke til å delta i offisielle oppgaver jeg har som kronprins. Men vi har ikke tenkt å mure oss inne.

Kronprinsen gir inntrykk av at han har studert nøye reaksjonene som har kommet på samboerskapet. Han var forberedt, og sier han gleder seg over varmen han har opplevd i opinionen.

- Jeg har hatt en opplevelse av surrealisme slik oppmerksomheten er blitt. Men jeg gjør det jeg kjenner er rett, som er det beste valget for meg og mine nærmeste. Jeg er opptatt av å ta vare på mine nærmeste. Jeg har ingenting å skjule, ingenting å være redd for.

BERLIN: Kronprins Haakon holdt pressekonferanse om sitt nye samboerskap under sitt besøk i Berlin. Her blir han guidet av Gabriele Shnurnberger.