Haakon og Mette-Marit forlover seg

Slottet bekreftet i dag indirekte at kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby skal forlove seg. Det kan skje allerede før jul. Datoen for bryllupet vil bli offentliggjort samtidig med forlovelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se video i Realplayer


» Se videoen fra Slottet

Redaktørene fra de store Osloavisene, NRK, TV2, P4 og Se og Hør hadde i dag et drøyt timeslangt møte med representanter for Slottet. Der fikk de opplyst at Haakon og Mette-Marit inngår forlovelse, trolig før jul.

En forlovelse vil neppe gi Mette-Marit en prinsesse-tittel, men Slottet indikerte i dag at hun etter en forlovelse vil få offisielle plikter.

- En forlovelse betyr i noen grad at en vil få offisielle plikter, sa hoffsjef Lars Petter Forberg på en pressekonferanse på slottet i ettermiddag.

Generalsekretæren Per Edgar Kokkvold i Norges Presseforbund sier formaliseringen gjennom en forlovelse gjør forholdet mer offentlig.

- Det framstår som mer og mer sannsynlig at Mette-Marit blir vår neste dronning. Det vil bli et krav om at Mette-Marit nå står fram som mer selvstendig. Det vil bli forventet at hun svarer på spørsmål, også ubehagelige spørsmål, sier Kokkvold til NTB. Han mener imidlertid at Mette-Marits vesle sønn bør få være i fred.

Står fram før jul

Mette-Marit Tjessem Høiby vil på et tidspunkt før jul stå fram offentlig som kronprinsens kjæreste, og det kan skje i forbindelse med en annonsering av forlovelsen.

Kronpris Haakon ville i dag ikke bekrefte Slottets indikasjoner på en nært forestående forlovelse.

-Jeg vil ikke snakke om dette helt ennå, men når tiden kommer så skal jeg gjøre det, sa en ordknapp kronprins Haakon da han ble gratulert av pressen i ettermiddag.

- Nå er vi ikke forlovet ennå, men Mette-Marit er jo ei hyggelig jente, sa kronprinsen før han satte seg inn i en av politiets biler som ventet på ham utenfor UD-inngangen.

Avisene avviser hemmelig materiale

Slottet diskuterer nå hvordan paret skal møte offentligheten før forlovelsen. Det ble under redaktørmøtet ikke rettet direkte kritikk mot pressen for måten den har omtalt det unge paret, men Slottet gjentok sin tidligere anmodning om å verne tredjepart, spesielt barn.

Påstanden om at avisene sitter på nærgående og upublisert materiale om Mette-Marit, slik Se og Hørs journalist Kjell Arne Totland har hevdet, ble ikke drøftet.

Redaktør John Olav Egeland i Dagbladet og Bernt Olufsen i VG benekter overfor Dagbladet.no at de har slikt materiale. De sier samtidig at de av prinsipp ikke diskuterer upubliserte opplysninger.

Unngår problemer

Slottet skal ha gjort klart at det ikke er noe ved Mette-Marit Tjessem Høibys bakgrunn som skulle tilsi at hun ikke kan bli dronning.

Ved å inngå en snarlig forlovelse unngår paret flere problemer. Det har blant annet vært knyttet usikkerhet til hvilken rolle Mette-Marit skulle ha ved offentlige besøk og representasjoner.

Kronprinsen har tidligere sagt at et samboerskap med Mette-Marit var et problemfylt spørsmål for kongehuset.

- For min far har samboerskap vært et vanskelig spørsmål. Det er ikke til å legge skjul på, sa kronprinsen da han møtte pressen i Berlin i september.

Oppstyret om hvilken status det unge paret skulle ha, startet da det kommende samboerskapet ble kjent. Paret skal flytte sammen i kronprinsens nye 266 kvadratmeter store leilighet i tredje etasje i Ullevålsveien 67. Men det er ingen hemmelighet at både Mette-Marit og sønnen har bodd hos kronprinsen i Ullevålsveien 7 siden nyttår.

Kongen ville overtale til giftermål

Pappaen til Mette-Marit, Sven O. Høiby, har sagt at det er naturlig at han blir svigerfar.

- Jeg synes en forlovelse er naturlig å forvente når de flytter sammen og det er barn i bildet, sa Høiby til NTB.

Han har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag.

Kongen har tidligere sagt at han var imot samboerskap

- Hvis det er kommet dit hen at de to likevel kan tenke seg å bo sammen, ville jeg nok overtale dem til giftermål, fortalte kongen for fire år siden i Per Øyvind Heradstveits bok «Kong Harald - monarki i medvind og motvind».

I september sa kong Harald at han håpet forholdet kom til å ende med ekteskap.

Si din mening om forlovelsen!

FORLOVER SEG: Mette-Marit og Haakon forlover seg. Snart skal Norges sannsynligvis neste dronning ha sin første offentlige opptreden.
FORTALTE PRESSEN: Hoffsjef Lars Petter Forberg samlet pressen for å fortelle om forlovelsen i dag. Her er Dagbladet-redaktør John Olav Egeland på vei ut av slottet.