Haakon og Mette-Marit forlovet før jul?

Mette-Marit Tjessem Høiby (27) og kronprins Haakon kan komme til å forlove seg før jul, skriver Aftenposten. Temaet skal være nøye diskutert med Slottet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forlovelse er et svært aktuelt tema på Slottet i disse dager, men forlovelsesdatoen er ikke bestemt, i følge Aftenposten som også skriver at Kronprinsen vil opptre offentlig sammen med sin kjæreste i løpet av høsten - senest om to måneder. Det er helt på det rene at kong Harald og dronning Sonja ønsker at kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby skal formalisere sitt forhold relativt raskt.

- Mette-Marit ønsker å møte media når hun er klar for det, eller når en forlovelse erklæres, sier kilder til avisen.

Kronprinsen har tidligere sagt at et samboerskap med Mette-Marit var et problemfylt spørsmål for kongehuset.

- For min far har samboerskap vært et vanskelig spørsmål. Det er ikke til å legge skjul på, sa kronprinsen da han møtte pressen i Berlin i september.

Paret blir ikke offisielle samboere før de flytter sammen i kronprinsens nye 266 kvadratmeter store leilighet i tredje etasje i Ullevålsveien 67. Men det er ingen hemmelighet at både Mette-Marit og sønnen har bodd hos kronprinsen i Ullevålsveien 7 siden nyttår.

Usikkerhet

Flere kilder som står Mette-Marit nær har sagt til Dagbladet at en forlovelse er ganske nær, men at det ikke er fastsatt noen dato. Hvis samboerskapet hadde trukket ut over år, ville det blitt en vanskelig situasjon for kongehuset. Det ville oppstått usikkerhet angående Mette-Marits rolle ved offentlige besøk og representasjoner. En rask forlovelse vil komme usikkerheten i forkjøpet.

Kongen har tidligere sagt at han var imot samboerskap

- Hvis det er kommet dit hen at de to likevel kan tenke seg å bo sammen, ville jeg nok overtale dem til giftermål, fortalte kongen for fire år siden i Per Øyvind Heradstveits bok «Kong Harald - monarki i medvind og motvind». I september sa kong Harald at han håpet forholdet kom til å ende med ekteskap.

- Kronprinsen har aldri satt hardt mot hardt for at han og Mette-Marit skal få inngå samboerskap. Og jeg er først og fremst glad for at kronprinsen har funnet seg en kjæreste. Vi håper og tror det ender med giftermål til slutt.

Kongen ville ikke spekulere i hvor lang tid det kunne ta før paret giftet seg, men han ga klart uttrykk for at samboerskap ikke bør strekkes over for lang periode.

- Samboerskap er mindre seriøst enn en forlovelse for en kongelig, sa han.

Pappaen til Mette-Marit, Sven O. Høiby, har sagt at det er naturlig at han blir svigerfar.

- Forlovelse naturlig

- Jeg synes en forlovelse er naturlig å forvente når de flytter sammen og det er barn i bildet, sa Høiby til NTB.

Det planlagte samboerskapet har ikke blitt velsignet av kirken, men flere biskoper vil ikke kritisere prinsen for å flytte sammen med kjæresten.

- En annen ung mann ville ha blitt møtt med respekt for å ta ansvar for sin kjæreste som er alenemor. Jeg synes også vår kronprins må respekteres for det. Jeg regner med at Haakon og Mette-Marit vil sørge for å bringe formalitetene i orden, og jeg håper de får anledning til å inngå ekteskap, sa biskop Sigurd Osberg i Tunsberg.

MOT BRYLLUP? Kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby kan forlove seg før jul.