Haakon og Mette Marit møter nå krigsrammede i Midtøsten

Kronprinsparet i Jordan for å sette søkelys på den vanskelige situasjonen for syriske flyktninger.

I JORDAN: I dag besøker kronprinsesse Mette-Marit (bildet), kronprins Haakon og utenriksminister Børge Brende en flyktningeleir i Jordan. Landet har offisielt tatt mot 620 000 syriske registrerte flyktninger. I virkeligheten er det trolig rundt én million syriske flyktninger i Jordan. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I JORDAN: I dag besøker kronprinsesse Mette-Marit (bildet), kronprins Haakon og utenriksminister Børge Brende en flyktningeleir i Jordan. Landet har offisielt tatt mot 620 000 syriske registrerte flyktninger. I virkeligheten er det trolig rundt én million syriske flyktninger i Jordan. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMMAN (Dagbladet): Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er på et todagers besøk i Jordan, et besøk som av sikkerhetsmessige hensyn har vært hemmelig fram til nå.

I flyktningeleir Paret har i formiddag hatt møter med UNHCR, Flyktninghjelpen og representanter for jordanske myndigheter, og skal senere i dag møte innbyggere i en flyktningeleir.

Paret ønsker å sette søkelys på den vanskelige situasjonen som syriske flyktninger har, både i Syria, men også i nabolandet Jordan.

De vil også se på de mange utfordringene som Syria-krisa skaper for Jordan og de andre nabolandene i regionen: Egypt, Irak og Libanon.

Flyktningleir og kong Abdullah Utenriksminister Børge Brende reiser også sammen med kronprinsparet.

I de neste to dagene vil de tre besøke en flyktningleir i Jordan, i tillegg til å møte representanter for FN, norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner. De vil også dra innom flere sentre for barn og ungdom, der det forsøkes å skape en bedre framtid, både for jordanske og syriske barn.

I tillegg vil kronprinsparet og den norske utenriksministeren møte kong Abdullah av Jordan.

Jordan er et av de landene som har tatt imot flest syriske flyktninger. Det offisielle tallet på antall registrerte syriske flyktninger er nå på 620 000. Det uoffisielle tallet ligger nok nærmere virkeligheten: Rundt én million syriske flyktninger.

- Stenger grensa De mange flyktningene skaper enorme utfordringer for det jordanske kongedømmet, som allerede før den syriske borgerkrigen sleit med å gi alle sine borgere fullverdige rettigheter.

I dag er situasjonen prekær, og en rekke kilder Dagbladet har vært i kontakt med, melder nå at jordanske myndigheter har sett seg tvunget til å så godt som stenge grensene mot Syria fordi de ikke klarer å ta imot flere trengende syrere. De siste ukene har det knapt kommet noen nye syriske flyktninger til Jordan, ifølge Dagbladets kilder.
 

Trøbbel i Jordan Våren 2011 gikk titusenvis av syrere ut i gatene for å kreve reform i Syria. Deres ikke-voldelige protester ble raskt møtt med vold, og nå har det gått over tre og et halvt år med en svært blodig borgerkrig.

Mer enn 190 000 syrere har mistet livet siden opprøret startet. Over tre millioner syrere har flyktet til Syrias naboland - Jordan, Libanon, Egypt og Irak - mens mange millioner syrere er på flukt i eget land, viser tall fra UNHCR. Over ti millioner syrere, halvparten av befolkningen, inne i Syria er også avhengig av humanitær hjelp.

I Jordan bor så mange som 85 prosent av de rundt én million syriske flyktningene i såkalte uformelle boenheter, altså utenfor flyktningleire. De fleste av disse bor under svært kummerlige kår. Siden presset er så stort, har husleieprisene i Jordan skutt i været. Husleieprisene i Jordan økte med 25 prosent mellom 2012 og 2013, viser tall som Flyktninghjelpen har hentet inn.

Langt over halvparten av inntektene til syrerne i Jordan går til å betale husleie. Og det er ofte svært dårlige leiligheter syrerne må leie: Jordgulv, dårlig ventilasjon og utedo er vanlig. Flyktningene tjener også for lite i Jordan, og er tvunget til å låne penger fra slektninger og venner for å overleve.

70 prosent av syrerne har heller ikke et trygge hjem, og kan risikere å bli kastet ut fra sine midlertidige boliger når som helst, viser Flyktninghjelpens rapport.

• Dagbladet følger kronprinsparet på deres Jordan-tur og kommer med flere saker i løpet av de neste døgnene.