Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Haakon stifter familie

Kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby flytter sammen. Samboerforholdet reiser en rekke problemstillinger. Informasjonssjefen ved Slottet ønsker ikke å kommentere dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjærligheten mellom kronprins Haakon og sørlandsjenta Mette-Marit Tjessem Høiby fortsetter å blomstre. Nå flytter de offisielt sammen. Paret trenger ikke å dra flyttelasset så langt, bare et par hundre meter opp i veien fra der de bor i dag.

Det har ikke vært noen hemmelighet at både Mette-Marit og hennes tre år gamle sønn, Marius, har bodd under samme tak som kronprinsen. De har vært samboere i nærmere ni måneder, men ikke offisielt.

Alle oppslagene i pressen om Mette-Marits liv, førte til at kronprinsen måtte kommentere forholdet til alenemora fra Sørlandet. Til NRK 14. mai i år sa han følgende:

- Vi trenger tid for at vi skal kunne utvikle forholdet vårt og den kjærligheten vi har til hverandre.

Mindre enn fire måneder seinere er forholdet på vei inn i en ny fase: Kjæresteparet blir offisielt samboere.

Sammen i over et år

Mette-Marit og kronprins Haakon møtte hverandre for flere år siden. Først under Quartfestivalen i Kristiansand i fjor oppsto det søt musikk. Kjærligheten forble en privatsak helt til avisa Fædrelandsvennen skrev den første historien om paret like før nyttår.

Offentliggjøringen var godt planlagt. Mette-Marit hadde selv kontaktet gamle venner for å fjerne brysomme bilder. Kronprinsen hadde fortalt Mette-Marit hvordan hun skulle takle mediepresset. Ingen andre av kronprinsens kjærester har noen gang vært så forberedt på å takle oppmerksomheten.

Mette-Marits venner slo straks ring rundt henne. Alle var klar over at hun hadde en tøff fortid i det såkalte «housemiljøet». Pressen måtte holdes på avstand.

Kronprins Haakon begynte for noen uker siden på aspirantkurset i Utenriksdepartementet. Mette-Marit har i sommer jobbet i motebutikken Galleri Albert i Kristiansand. Trolig vil hun fortsette med sine studier på Blindern denne høsten, men er usikker på valg av yrke.

Taus Rasch

Slottet var i går sparsomme med opplysninger om det «nye» samboerskapet.

- Det eneste jeg kommenterer er at kronprinsen har kjøpt en leilighet, og at kronprinsen og Mette-Marit skal bli samboere. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Wenche Rasch som har vært informasjonssjef ved Slottet i nærmere fire uker.

- Hvilken status vil Mette-Marit ha ved Slottet?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Rasch.

- Hvorfor ønsker du ikke å kommentere det?

- Det ønsker jeg heller ikke å kommentere, svarer Rasch.

Informasjonssjefen ville heller ikke svare på følgende spørsmål:

  • Hvordan stiller Kirken seg til samboerskapet? Har det vært kontakt mellom Kirken og Slottet? Kirken har ved rekke anledninger vært kritisk til denne formen for samliv. Kronprins Haakon skal bli Kirkens øverste leder når han blir konge.
  • Hvilken sikkerhet skal Mette-Marit og hennes sønn ha? Skal de ha livvakter? Politiet har tidligere uttalt at sørlandsjenta kan være en sikkerhetsrisiko på grunn av mange bekjentskaper i det kriminelle miljøet. Har politiets syn forandret seg? Hvordan blir besøksretten til barnefaren?
  • Har Mette-Marit og hennes sønn en offisiell status?
  • Hvordan stiller politikerne seg til forholdet? Har Slottet hatt kontakt med regjeringen for å spørre om råd? Kan kronprins Haakon gifte seg med hvem han vil?

Ifølge Grunnloven må kronprinsen ha kongens tillatelse. Det er uklart om det betyr regjeringen.

Bestemmer selv

Kong Olav søkte råd hos regjeringen Borten da Harald giftet seg med Sonja. Tidligere statsminister Per Borten har klart gitt uttrykk for at kong Harald må søke råd hos regjeringen. Kronprins Haakon har tidligere uttalt at han bestemmer selv hvem han skal gifte seg med. Har kronprinsen skiftet syn på Grunnloven?

<B>TRONER PÅ TOPPEN:</B> Haakon, Mette-Marit og lille Marius flytter inn i toppleiligheten i Ullevålsveien 67.
<B>NY FASE:</B> Fire måneder etter at kronprins Haakon offisielt bekreftet sitt kjæresteforhold til Mette-Marit Tjessem Høiby, blir paret samboere.