Haakon: stud.polit.

Høstsemestret er startet også for kronprins Haakon. Han skal følge forelesninger i statsvitenskap på Blindern. Med det viser han at han som framtidig konge søker en utdannelse for det neste årtusen. Men han går inn i en fyrstelig undervisningstradisjon som strekker seg fra antikken. Kan hans professor, Trond Nordby, erobre en plass i den rekken?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kronprins Haakon har allerede som mangeårig student vist at han er et barn av sin tid. Nå stiller han med niste og praktiske ungdomsklær i Eilert Sundts hus. Han får høre klager over knappe stipender og hybelnød, han vil gå på de samme toaletter og lese den samme graffiti. Står det fortsatt «Kilroy was here»? Men hva slags kompetanse trenger et moderne kongsemne? Så langt har han nærmet seg de hellige haller fra flere vinkler og tatt for seg av tilbudene som fra en smørbrødliste. I tillegg går han selvsagt i praktisk kongeskole, som jo kan bli lang i vår tid da også konger inngår i eldrebølgen.

  • Nå har jeg forstått det slik at Haakon tar sikte på å fornye den gamle tradisjon med å «ligge ved universitetet». Det er bra. Det var nok ofte uforpliktende, men like fullt en aristotelisk tilnærming til kunnskap som læring for livet mer enn læring for eksamener. I dag er jo den slags studieopplegg lite anbefalt av myndighetene som holder øye med forholdet mellom input og output. Jo flere som tar eksamen av de som begynner, desto bedre undervisningsanstalt og desto større bevilgninger.
  • Kronprins Haakon vil sannsynligvis bli konge langt ut i det neste århundre. Men han kan bli den første konge som utnevner en statsminister fra vårt mest postmoderne parti, Fremskrittspartiet. Det i seg selv kan jo bli en utfordring. Men han kan også bli konge for den første mørkhudete statsråd. Om betydningen av toleranse og solidaritet med våre nye nordmenn har han allerede kommet med positive erklæringer. Men han skal også stå i spissen for regjeringer som må forholde seg til en enda mer globalisert kultur enn i dag, og bør søke kunnskap som gir ham innblikk og forståelse for den moderne verdens konflikter, da kongelig krigskunst ikke handler om territorium, men menneskerettigheter: fra krigsskole til statsskole.
  • Statsvitenskapen på Blindern kan nok slik sett fortone seg noe snever med sin konsentrasjon om maktens boksologi. Professor Rune Slagstad har karakterisert instituttet som et kontorlandskap. Det er jo vår tids byråkratskole. Men på Blindern vil Haakon også møte representanter for den profesjon han kanskje vil få mest bry med: Statsvitenskap er antakelig landets viktigste journalistskole.
  • Nå har kronprinsen valgt Trond Nordby som foreleser, og siden han er en historiker som er blitt statsviter, må vi anta at han også har med seg fortellertradisjonen fra dette faget. Og professoren selv er ikke snauere enn at han allerede har erklært at han vil gjøre republikaner av kronprinsen i løpet av en dobbelttime. Det tyder på at det vil bli sterke timer, og for å teste om det er en form for falsk reklame, ville det kanskje være en idé å flette inn en test en eller annen gang i semesteret. Skulle han lykkes, ville det utvilsomt vekke internasjonal oppsikt. For fra Aristoteles' påpeking av etikkens plass i statskunsten, via det gammelnorske Kongespeilets snusfornuftige dialog om de kongelige dyder og Machiavellis oppskrift for å opprettholde et samfunn i ro og orden, til den britiske sosiolog og redaktør Walter Bagehots analyse av det konstitusjonelle monarki der han skiller mellom kongerollens doble oppgave som «effective» og «dignified», har kongelærerens oppdrag vært å lære kongsemnet hvordan han skal opprettholde styreformen.
  • Få av de studentene Haakon møter på Blindern vil imponeres av de opphøyde («dignified») sidene ved kongerollen. Slik står Haakon overfor større utfordringer enn far, farfar og olderfar. Men historiens kongelærere er alle enige om at kongsemnet egentlig har én klar forpliktelse: Å føre slekten videre. På Blindern vil Haakon møte mange høyst attraktive og intelligente dronningemner. De er alle barn av den mest omtalte generasjon i historien, 68-erne. Professor Nordby vil av prinsipp gjøre Haakon til republikaner. Men her kan han finne en svigermor som har gått i Vietnam-demonstrasjon, som kastet bh-en og som tilbrakte noen somrer på m-l-leir. En slik dronningmor ville i sannhet representere en dramatisk fornyelse i kongerekken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer