VILLE GIFTE SEG MED FRASKILT KVINNE: Da kong Edward VIII ville gifte seg med amerikanske Wallis Simpson, skapte det ramaskrik i det britiske samfunnet. Og da Edward nektet å bøye seg, brøt det ut en konstitusjonell krise i det britiske monarkiet.  Foto: REUTERS/MAX ROSSI/SCANPIX
VILLE GIFTE SEG MED FRASKILT KVINNE: Da kong Edward VIII ville gifte seg med amerikanske Wallis Simpson, skapte det ramaskrik i det britiske samfunnet. Og da Edward nektet å bøye seg, brøt det ut en konstitusjonell krise i det britiske monarkiet. Foto: REUTERS/MAX ROSSI/SCANPIXVis mer

Haakon tilbød den britiske kongen eksil i Norge

Men dronning Maud var ikke særlig glad i kjæresten til kongen av Storbritannia og kalte henne for en «ond kvinne».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Kong Haakon inviterte Edward til å flytte til Norge. Men det måtte blitt uten hans amerikanske kone, Simpson. Dronning Maud ville aldri godtatt å ha henne i landet, sier forfatter Tor Bomann-Larsen til Dagbladet.

I sin nye bok «Æresordet» avslører Bomann-Larsen at den norske kongen var involvert i kongedramet i Storbritannia i 1936.
 
Da kong Edward VIII ville gifte seg med amerikanske Wallis Simpson, skapte det ramaskrik i det britiske samfunnet. Og da Edward nektet å bøye seg, brøt det ut en konstitusjonell krise i det britiske monarkiet.

Kongen abdiserte «Et borgerlig ekteskap var ikke hva han ville by sin elskede. Det kunne en hvilket som helst Ernest Simpson servere. Han vil gjøre henne til dronning av England, til keiserinne av India,» skriver Tor Bomann-Larsen i sin femte bok om den norske kongefamilien.

Men ekteskapet med Simpson var ikke den eneste kontroversielle alliansen Edward ønsket å gjennomføre. I boka «Æresordet» kommer det fram at den britiske kongen ville innlede et nærere forhold til Adolf Hitlers Tyskland. Men den britiske regjeringen nektet å sette en krone på hodet til den fraskilte amerikanske Simpson.

Ekskongen tok farvel med sitt folk over eteren samme kveld som abdikasjonserklæringen var blitt lest opp i Underhuset 11. desember.

- Uten å felle en tåre «Jeg hørte deg på radioen og beundrer mer enn ord kan si det du sa, og at du kunne lese det høyt uten å bryte sammen,» skrev kong Haakon til sin avtroppende kollega.

«Var det virkelig mulig å abdisere uten å felle tårer?» skriver Bomann-Larsen videre.

LIKTE IKKE DENNE KVINNEN: Dronning Maud likte ikke den britiske kongens kjæreste og skrev om Wallis Simpson (bildet): «Be fortsatt om at noe må skje med "henne" for å hindre at hun gifter seg med ham!» Foto: REUTERS/MAX ROSSI/SCANPIX
LIKTE IKKE DENNE KVINNEN: Dronning Maud likte ikke den britiske kongens kjæreste og skrev om Wallis Simpson (bildet): «Be fortsatt om at noe må skje med "henne" for å hindre at hun gifter seg med ham!» Foto: REUTERS/MAX ROSSI/SCANPIX Vis mer

I Tyskland ble det oppfattet som en politisk handling. Adolf Hitlers representant i London, Joachim von Ribbentrop, skrev at det var liten tvil om at Edwards «tyskvennlige innstilling» hadde skaffet ham mektige fiender.

Også det norske kongehuset var rystet, ifølge Bomann-Larsen. Men de var mer bekymret for hvordan det ville gå med Edward personlig. Haakon og Maud var henholdsvis onkelen og tanta til den britiske monarken.

«Jeg frykter det vil ta år før vi møtes igjen,» skrev Haakon til Edward da han reiste i eksil. «(...) med mindre du kommer hit, og jeg kan forsikre deg, jeg ville bli veldig glad hvis du kom.» 

I eksil på Ringerike Den norske kongen foreslo i stedet at Edward kunne flytte til Norge.

- Dette er helt ny informasjon, sier Bomann-Larsen til Dagbladet.

I boka skriver han «At ekskongen, nå Hertug av Windsor, skulle følge Trotskijs (russisk revolusjonær i eksil i Norge red.anm.) eksempel og etablere en eksiltilværelse på Ringerike, forutsatt at også hans tilkommende var velkommen», skriver forfatteren. For ikke alle var like begeistret for å få Edwards amerikanske kone til landet.

- Ond kvinne «Hvor er hun?» skrev dronning Maud til sin svigerinne Mary (kona til avdøde kong George og moren til Edward red.anm.).

- SKULLE ØNSKE NOE KUNNE SKJE: «Hvor er hun?» skrev dronning Maud til sin svigerinne Mary (ektemannen til avdøde kong George og moren til Edward red.anm.) om Wallis Simpson. «Skulle ønske at noe kunne skje og hindre dem i å gifte seg,» skrev Maud videre. Foto: SJØWALL/KSO/CAPPELEN DAMM
- SKULLE ØNSKE NOE KUNNE SKJE: «Hvor er hun?» skrev dronning Maud til sin svigerinne Mary (ektemannen til avdøde kong George og moren til Edward red.anm.) om Wallis Simpson. «Skulle ønske at noe kunne skje og hindre dem i å gifte seg,» skrev Maud videre. Foto: SJØWALL/KSO/CAPPELEN DAMM Vis mer

«Skulle ønske at noe kunne skje og hindre dem i å gifte seg,» skrev Maud videre.
 
Tor Bomann-Larsen skriver videre «Så langt hadde bare Underhuset uttalt seg, Norges dronning satte sin lit til at det fantes en høyere innstans».

Dronning Maud skrev «Be fortsatt om at noe må skje med "henne" for å hindre at hun gifter seg med ham!».

Den norske dronningen var ikke i tvil om hvem som sto bak nevøens ulykker.

«Det gjør meg helt dårlig å tenke på ham forvist der ute, og at han har gitt opp alt sammen av egen fri vilje, alt på grunn av en ond kvinne som har hypnotisert ham.»

Kronprins Olav derimot aksepterte fetterens ekteskap og «satte sin ære i å sende jule- og nyttårshilsner til hertugparet i eksil», skriver Bomann-Larsen. 

VILLE HA EKSIL-KONGE TIL NORGE: «Jeg frykter det vil ta år før vi møtes igjen,» skrev Kong Haakon (t.v.) til Edward da han reiste i eksil. «(...) med mindre du kommer hit, og jeg kan forsikre deg, jeg ville bli veldig glad hvis du kom.»  Her sammen med kronprins Olav og dagens konge, Harald. Foto: SCANPIX
VILLE HA EKSIL-KONGE TIL NORGE: «Jeg frykter det vil ta år før vi møtes igjen,» skrev Kong Haakon (t.v.) til Edward da han reiste i eksil. «(...) med mindre du kommer hit, og jeg kan forsikre deg, jeg ville bli veldig glad hvis du kom.» Her sammen med kronprins Olav og dagens konge, Harald. Foto: SCANPIX Vis mer

Den 3. juni 1937 inngikk Edward sitt ekteskap med Wallis Simpson.

• PS! Kong Edward VIII er kjent som «nazikongen», og det ble nylig sendt et program på NRK som forteller historien om ham. Den kritikerroste filmen «Kongens tale» handler om Edwards abdisering og broren George VIs styre som stammende konge.

GIFTET SEG: Den 3. juni 1937 inngikk Edward sitt ekteskap med Wallis Simpson. Foto: AP/LEN PUTNAM/SCANPIX
GIFTET SEG: Den 3. juni 1937 inngikk Edward sitt ekteskap med Wallis Simpson. Foto: AP/LEN PUTNAM/SCANPIX Vis mer