Haakon vil jobbe utenlands

To år i USA har modnet kronprins Haakons ønske om en karriere i en internasjonal organisasjon knyttet til utenrikstjenesten. - I en slik jobb kan jeg få brukt utdannelsen min og bidra med noe positivt, mener kronprinsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kom fram i en pressekonferanse på Norges dag på Expo-98 i Lisboa fredag. Sammen med næringsminister Lars Sponheim og andre prominente gjester fikk kronprinsen oppleve en reise i norsk kystkultur i fortid og nåtid, krydret med gastronomiske godbiter ved reisens slutt.

Kronprinsen var avslappet og reflektert da han møtte pressen etter en strabasiøs dag med besøk i både den portugisiske og den tyske paviljongen, samt det gedigne akvariumet der han kunne skue 15.000 fisker. Det var sistnevnte besøk som gjorde størst inntrykk på prinsen, som har et nært og kjært forhold til havet.

Prins uten klær

Kronprinsen kom til Lisboa med rutefly og led samme skjebne som resten av følget sitt, nemlig at bagasjen var borte ved ankomst. Men etter noen timer ordnet det hele seg, og prinsen kunne legge ut på en omvisning som omfattet sjøfartsmuseet og andre kjente landemerker i vakre Lisboa.

Haakon var imponert over det han fikk se, både i og utenfor Expo-området.

- Det er mange fellestrekk mellom Portugal og Norge, begge er stolte sjøfartsnasjoner med lange aner, sa kronprinsen.

Han røpet også at han ønsker seg tilbake til Portugal på ferie.

Studietiden i USA har satt sine spor.

- Jeg har fått en større forståelse av samfunn og politkk. Temaet ligger bak i lillehjernen hele tiden, sa han og utdypet et emne: USA er et flerkulturelt samfunn som har taklet utfordringene på en imponerende måte, tross alt. Med utfordringene som ligger i et samfunn i endring har Norge åpenbart noe å lære på dette området.

Flagget

Norges stasdag begynte foran den portugisiske paviljongen med kronprinsen til stede som hedersgjest. Det norske flagget ble heist til topps, nasjonalsangene sunget og gaver utvekslet før kronprinsen med følget sitt la kursen mot den norske paviljongen.

Følget stoppet opp for å beundre det tre meter høye trollet som hilser velkommen. Fra 29 graders varme steg gjestene inn til en 50 meter lang tur langs bryggekanten med det beste Norge har å by på - fra ostehøvelen til klippfisken, fra Lindesnes til Nordkapp.

Den blå åkeren

- Målsetningen er klar. Vi vil vise portugiserne og besøkende fra andre land hvor opptatt vi er av å bevare miljøet i havet, sier sjefen for den norske paviljongen, Eksportrådets seniorkonsulent Torunn Nilsen Houge til NTB. For anledningen titulert som generalkommisær.

Havet er temaet for utstillingen. Og budskapet er klart: Den blå åkeren må bevares. Havet må dyrkes for å være fremtidige generasjoners spiskammer.

For å gjøre sin jobb fikk den norske generalkommisæren 24 medarbeidere, 648 kvadratmeter og 11,4 millioner kroner til investeringer og drift. Den norske paviljongen skal stå til Expo-98 er en saga blott 30. september.

Men vertslandet har tenkt nøye på etterbruken. Expo-anlegget, som er to kilometer langt og 700 meter bredt, blir stående som Portugals nasjonale messeområde. Også Europas største akvarium, med 15.000 fisker av 250 forskjellige slag, blir stående som en attraksjon.

(NTB)

EXPO 98: Kronprins Haakon på Expo 98. Han vil bruke utdannelsen sin utenlands.