Haakons hemmelige yacht-venn: Sporene peker mot Florida-riking

Et selskap knyttet til bilmagnaten Terry Taylor står som eier av «Mia Elise».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag sa Kronprins Haakon at han og familien i august ferierte om bord i luksus-yachten «Mia Elise» i Middelhavet sammen med en venn.

Ifølge kronprinsen var vennen også en av eierne av båten. Dermed peker sporene mot Florida på USAs østkyst og den styrtrike dollarmillionæren Terry Taylor (64).

Skatteparadiser
I Lloyds internasjonale skipsregister er selskapet TT164 Ltd oppført som yachtens eier.

I dokumenter Terry Taylor sendte inn til skatteparadiset Isle of Mans selskapsregister høsten 2013, står det at selskapet TT164 eier yachten «Mia Elise», at Taylor er direktør i selskapet og at selskapet holder til i samme bygning som Taylors øvrige selskaper i Florida.

Dagbladet har ikke funnet noen informasjon om at Taylor ikke lenger har kontroll over yachten og selskapet. Tvert imot slår bransjenettstedet Superyachtfan fast at Terry Taylor fortsatt er yachtens eier.

Hemmelig venn Dersom Kronprins Haakons uttalelser på mandag skal tas bokstavelig, kan Taylor dermed være den hemmelige vennen som inviterte ham, Mette-Marit og barna ombord på et luksuscruise i Middelhavet.

En annen forklaring kan være at kronprinsen har forvekslet vedkommende som leide yachten med eieren.

Dagbladet har stilt Slottet spørsmål om hvordan kronprinsens uttalelser skal forstås, men de har ikke ønsket å utdype opplysningene. Kommunikasjonssjef Marianne Hagen opplyser at kronprinsens uttalelse om at en av båtens eiere betalte ferien står ved lag.

Verdien av yachten «Mia Elise» er anslått til over 100 millioner kroner, og den koster rundt to millioner kroner i uka å leie. Det var Se og hør som opprinnelig avslørte kronprinsfamiliens luksusferie.

Yacht-investor Terry Taylor slo seg opp i bilbransjen på 2000-tallet gjennom selskapet Automotive Management Services Inc, og eier over 90 store og mellomstore bilforretninger i flere amerikanske delstater.

Dagbladet har kontaktet Taylor flere ganger. Intervjuforespørslene er mottatt av forværelset ved hans kontor i Florida, men Taylor har ikke besvart henvendelsene.

Taylor bor på rikingøya Palm Beach i Florida sammen kona Cynthia. På Palm Beach er han kjent for salgene av to spektakulære eiendommer og er medlem i den prestisjefylte foreningen Yacht Rendezvous. Der er han også medlem av den eksklusive «Admirals club», en avdeling for personer som donerer mer enn 50 000 dollar, over 400 000 norske kroner, til arbeid med vanskeligstilte barn og unge.

100 mill.-yacht I 2007 ble Taylor kjent for sine båtinvesteringer, da Finansavisa Wall Street Journal omtalte investeringene hans i en artikkel kalt «Flipping yachts».

Her beskrives det hvordan Taylor brukte formuen fra bilbransjen til å investere i enorme lystbåter til rundt 100 millioner kroner per stykk.

Etter kronprinsens pressekonferanse på mandag, hvor Kronprins Haakon sa at han var på båten sammen med en av eierne av båten, er spørsmålet om Taylor eller noen fra hans familie er den hemmelige vennen som kronprinsen har nektet å offentliggjøre.

SØKKRIKE: Familien Taylor solgte dette huset for rundt 200 millioner norske kroner i 2011. Noen år før solgte han en større eiendom for rundt en halv milliard norske kroner.
SØKKRIKE: Familien Taylor solgte dette huset for rundt 200 millioner norske kroner i 2011. Noen år før solgte han en større eiendom for rundt en halv milliard norske kroner. Vis mer