Haakons rådgivere

Selv om kronprins Haakon tar sine egne avgjørelser og valg, har han et kobbel av offisielle og uoffisielle rådgivere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprins Haakon er kjent for at han av og til verken hører på foreldrene eller de ansatte på Slottet. Men han har et stort antall nære venner som han diskuterer med. I tillegg har han god kontakt med flere offisielle personer. Her er hans rådgivere:

  • Jusstudenten Morten Andreassen (27) er en av Mette-Marits og kronprinsens aller beste venner. I tillegg til jusstudiene ved Universitetet i Oslo er Andreassen også manager for bandet Briskeby. 27-åringen er kjent som mannen som førte Mette-Marit og kronprinsen sammen. Andreassen frekventerer stadig parets leilighet i Ullevålsveien 7. Han blir også brukt som barnevakt for Mette-Marits sønn Marius.
  • Kaj-Martin Georgsen (27) er politisk rådgiver for Høyre på Stortinget. Georgsen bekrefter overfor Dagbladet at han er en venn av kronprins Haakon.

- Men det jeg snakker med kronprinsen om, blir mellom oss to, sier Georgsen til Dagbladet. Georgsen er en av de få vennene som kjenner både det politiske miljøet og mediene fra innsiden.

- Selv om jeg kjenner kronprinsen, og i tillegg jobber med politikk, har jeg ikke tenkt å ta på meg en rolle som forståsegpåer. Den rollen er det nok av andre som spiller i disse tider, sier Georgsen til Dagbladet.

Sammen i New York

  • Jon Mørland (33), informasjonssjef hos utviklingsminister Anne Kristin Sydnes, er også en venn av kronprinsen. Mørland tjenestegjorde ved generalkonsulatet i New York samtidig som kronprins Haakon studerte ved Berkeley og deretter tjenestegjorde ved den norske FN-delegasjonen i New York.

- Jeg var i New York samtidig med kronprinsen. Jeg kan bekrefte at vi har privat kontakt. Men ellers vil jeg ikke kommentere mitt forhold til kronprinsen, sier Mørland til Dagbladet.

  • Biskop Gunnar Stålsett er en annen kronprinsen jevnlig rådfører seg med, etter det Dagbladet erfarer. Det eneste formelle møtet mellom de to fant sted på Slottet onsdag 27. september. I et to timer langt møte skal Stålsett ha rådet kronprinsen til å forlove seg. Også i etterkant skal biskopen ha vært i kontakt med kongehuset. Etter det Dagbladet erfarer, skal Stålsett etterpå ha snakket med både kong Harald og kronprinsen selv om forholdet til Mette-Marit.

- Jeg vil verken bekrefte eller avkrefte dette. Det jeg kan si, er at det er naturlig at vi snakker sammen, da kongefamilien sogner til mitt bispedømme, sier Stålsett til Dagbladet.

De offisielle

  • I tillegg til mor og far er hoffsjef Lars Petter Forberg , kabinettssekretær Berit Tversland og kronprinsens adjutant Vidar Myhrer kronprinsens nærmeste på Slottet. Tversland er Haakons mangeårige guvernante. Kabinettssekretæren har vært en av kronprinsens fortrolige siden barndommen. Ingen av disse vil kommentere saken overfor Dagbladet.
  • Kronprins Haakon har et tettere forhold til statsminister Jens Stoltenberg enn tidligere statsministrer. Etter det Dagbladet kjenner til, har Stoltenberg og kronprinsen nær kontakt. Haakon føler han kan snakke åpent og fritt med statsministeren.