Habibie trekker seg fra valget

Det indonesiske regjeringspartiet Golkar stiller ikke kandidat til presidentvalget etter at president B.J. Habibie trakk seg i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Habibie trakk seg, nominerte Golkar først sin leder Akbar Tandjung som sin kandidat. Men også Tandjung trakk seg, og Golkar framsatte ikke noe nytt navn innen fristen utløp.

Dermed blir opposisjonslederen Megawati Sukarnoputri, den muslimske lederen Abdurrahman Wahid og Yusril Isra Mahendra fra Halvmånepartiet de eneste kandidatene som nasjonalforsamlingen får å velge blant når den nye presidenten skal utpekes i dag.

Megawati regnes for favoritten, mens Yusril selv innrømmer at han ikke har en sjanse. Mange muslimer er skeptiske til en kvinnelig president og foretrekker Wahid.

Habibies kampanje fikk i realiteten dødsstøtet da nasjonalforsamlingen, som velger presidenten, tirsdag avviste hans rapport om rikets tilstand. Dette innebar i virkeligheten et mistillitsvotum.

Habibie-kampanjens sammenbrudd var en gavepakke til hans fremste rival Megawati Sukarnoputri, og bidrar dessuten til å unngå uro i landet. Studentene og andre grupper er sterkt imot Habibie.

(NTB/REUTERS)