Hacker «lånte» 40 millioner kort

Norske kunder kan ha blitt utsatt for kortsvindel, etter at en hacker skaffet seg informasjon om 40 millioner kredittkort i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 20 millioner VISA-kortnumre og 13,9 millioner Mastercard-numre havnet i mai i feil hender, og mange korteiere kan ha blitt utsatt for svindel. De øvrige seks millioner kortene tilhører American Express og Discover-kunder. FBI har startet etterforskning av det som kan være historiens største kredittkorttyveri, men ingen er så langt pågrepet.

- Sjekk kontoutskriften

Tyven har skaffet seg navn, kortnummer, utløpsdato og sikkerhetskode til millioner av kortholdere gjennom et selskap i Arizona, ifølge The New York Times.


Selskapet Teller er størst på Visa og MasterCard-transaksjoner i Norge, og behandler rundt 70 millioner norske betalinger i året. Ifølge selskapet er det uklart om nordmenn er rammet.

- Vi har ikke fått melding om at dette kan dreie seg om norske kort, men det kan ikke utelukkes. Har du vært i USA nylig eller handlet fra amerikanske nettselskaper, bør du sjekke bankutskriften ekstra nøye, sier informasjonssjef Thomas Midteide i Teller. - Men kundene får alltid dekket tap som følge av slik svindel, så du løper ikke noen økonomisk risiko, legger Midteide til.

97 milliarder kroner

Talskvinne for MasterCard, Sharon Gamsin, opplyser at hackeren hadde lagt inn et såkalt «script» hos selskapet CardSystems Solutions i Tucson, Arizona, som gjorde det mulig å hente ut kredittkortinformasjon fra selskapet.

CardSystems Solutions behandler pengeoverføringer for 97 milliarder kroner årlig. Sikkerhetssvikten ble oppdaget 22. eller 23. mai, og FBI ble raskt satt på saken. Byrået opplyser at etterforskningen er i startfasen, og at de fremdeles prøver å få oversikt over omfanget av hackingen.