Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hacker publiserte brev på presidentkandidats nettside

Ba om sivil ulydighet i Mexico.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mexicanske velgere som tok seg inn på presidentkandidaten Andres Manuel Lopez Obradors hjemmeside fredag morgen, fikk seg en overraskelse. På hjemmesiden var det postet et brev der politikeren ber innbyggerne slutte seg til en sivil motstandsbevegelse dersom han taper søndagens presidentvalg.

Men brevet var ikke skrevet av poltikeren. Ifølge Lopez Obradors venstreradikale parti, Demokratic Revolution Party, har en datahacker i morgentimene tatt seg inn på sidene og postet brevet i politikerens navn. Partiet har nå bedt politiet etterforske saken, melder nyhetsbyrået AP.

Mexicos lovgivning forbyr presidentkandidatene å drive valgkampanje de fire siste dagene før valget, og sidene har derfor vært lukket i to dager. Brevet som vekket sidene til live igjen fredag morgen, var datert mandag 3. juli, dagen etter valgdagen. Det var trolig hackerens hensikt at meldingen ikke skulle bli lest før valget var over:

Jevnt og aggressivt

«Myndighetene på høyresiden vil frarøve meg den posisjonen som mexicanerne demokratisk, lovlig og rettmessig ga meg i gårdagens avstemning. Vi vil umiddelbart danne en sivil motstandsbevegelse inntil seieren vår anerkjennes», lød meldingen.

Fredag ettermiddag var brevet fjernet fra nettsiden.

- Noen vil ha det til å virke som om vi agiterer til opprør om vi skulle tape valget. Ingenting er lengre unna sannheten, sier Lopez Obradors talsmann Cesar Yanez til AP.

Lopez Obrador kjemper side om side med kandidaten fra det konservative partiet National Action Party, Felipe Calderon, i det som ser ut til å bli et av de jevneste valgene i Mexicos historie. Valget har også vært et av de mest aggressive i historien. Calderon kaller i sine tv-annonser Lopez Obrador for «en fare for Mexico».

INGEN OPPRØRER: En datahacker tok seg fredag morgen inn på presidentkandidaten Andres Manuel Lopez Obradors hjemmeside og ba om sivil ulydighet om han taper søndagens presidentvalg. Foto: REUTERS
INGEN OPPRØRER: En datahacker tok seg fredag morgen inn på presidentkandidaten Andres Manuel Lopez Obradors hjemmeside og ba om sivil ulydighet om han taper søndagens presidentvalg. Foto: REUTERS Vis mer