Hacker stjal Kathrines liv

Like før jul overtok en ukjent person identiteten til Kathrine Nyhus (27) via Internett. Personen tilbød sex mot gratis kost og losji i Kathrines navn. Hun ble nedringt av 150 interesserte menn og sinte koner. Så stjal hackeren e-postadressene hennes, kontrollen over livet og tryggheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det verste var at jeg ikke visste hvem jeg sloss mot, forteller Oslo-jenta Kathrine Nyhus til Dagbladet.

20. desember i fjor ble studenten oppringt av fem, seks menn som spurte om «hun var den rette Kathrine Nyhus, hun som sendte ut mail».

- Jeg sa nei, og de la på røret. Det ringte jevnt og trutt i hele romjula. I januar eksploderte det. På én dag fikk jeg 40 telefoner fra menn som «hadde seg» i røret og spurte om slibrige ting. Rasende kvinnfolk ville vite hvorfor jeg sendte mailer til mennene deres, sier Kathrine. Hun fikk vite at det sirkulerte en Hotmail med adresse «eloween77» der avsenderen var Kathrine Nyhus.

- «Jeg» tilbød spennende sex mot et sted å bo og mat. Kathrine Nyhus var ifølge mailen 22 år, fra Hedmark og 170 cm høy, forteller hun. Kathrine startet jaktet på den ukjente.

Kallenavn «Linda»

- Jeg hadde ikke anelse om hvem jeg skulle kontakte, men endte til slutt opp hos Telenor Nextra, avdelingen som har med Internett å gjøre. Jeg anmeldte saken på Majorstua politistasjon, men der skjønte de ingenting. Jeg ba Opplysningen om å fjerne nummeret mitt, men de sa at jeg enten måtte være registrert eller ha hemmelig nummer, og det kostet penger. Telenor ba meg kontakte Økokrim. Der ble datakrimgruppa satt på saken, forteller hun.

I mellomtida hadde Kathrine sendt en e-post fra sin Hotmail-adresse til «eloween77», adressen sextilbudet ble sendt fra.

- Jeg fikk en mail tilbake. Personen fortalte at «Linda» var hennes nickname. Vi mailet masse, jeg skjelte henne ut og ba henne forandre navnet. Det sa hun at hun skulle gjøre, med da var jo alle mailene allerede sendt ut. Jeg fryktet at når jeg skulle søke sommerjobb, ville navnet mitt forbindes med sexmailen, forteller hun.

Ingen hjelp

Nyhus sendte til sammen 15 e-poster til det amerikanske selskapet Microsoft, eieren av den gratis e-posttjenesten hotmail, der hun ba om hjelp til å stoppe «Linda».

- En dag jeg skulle inn på e-postadressen min, kom jeg ikke inn. Passordet var skiftet. Jeg hadde hatt adressen i mange år.

Den inneholdt bilder og mange personlige mailer med opplysninger om meg. Jeg åpnet en ny adresse og skrev til hotmail der jeg spurte hva som hadde skjedd. De fortalte at adressen fortsatt var i bruk. «Linda» hadde overtatt min adresse, forteller Kathrine. Hennes ukjente plageånd fikk oversikt over hennes liv.

- «Linda» leste alt om meg, visste hvor jeg bodde og hvem jeg var.

Etter en stund sendte hun en e-post fra min adresse til hotmail og politiet og skrev: «Jeg har ordnet opp i problemet selv. Glem mine tidligere henvendelser.» Jeg ringte til Hotmail i USA, satt i en time på venting midt på natta. Da jeg fortalte historien min, sa personen i andre enden «Oh my God» og sa de skulle ringe meg tilbake. Jeg hørte aldri noe mer.

Telenor kunne heller ikke gjøre noe, forteller 27-åringen. Etter noen dager hadde «Linda» også overtatt Kathrines nye Hotmail-adresse.

Blindernstudent tatt

Hun spurte Økokrim om «Linda» kunne være noen hun kjente.

- De spurte meg om det kunne være en ekskjæreste som plaget meg. Da skjønte jeg at «Linda» var en mann, sier Kathrine.

Vissheten om at en ukjent mann kunne følge alle hennes bevegelser, gjorde livet til en enda større plage. - Jeg var redd når jeg kikket ut av kjøkkenvinduet, følte han sto utenfor. Jeg kikket rundt meg når jeg gikk ute, så på alle menn som satt på trikken eller gikk forbi meg på gata. Kunne det være han? Eller han? Jeg var i oppløsning, og satt apatisk i sofaen.

Jeg fikk ikke gjort en dritt og skolearbeidet seilte sin egen sjø. Jeg kjøpte også sikkerhetslås til døra, forteller hun. I mellomtida hadde datakrimgruppa hos Økokrim sporet opp «Linda».

Han viste seg å være en 24 år gammel blindernstudent. I slutten av februar pågrep de mannen hjemme på studenthybelen.

karianne.solbrekke@dagbladet.no

MARERITTET: Kathrine Nyhus (27) fra Oslo ble et Internett-offer. Hun ble frarøvet sitt navn og uthengt som hore. - Jeg var maktesløs, sier Nyhus. Hun måtte slåss mot vindmøller i to måneder før Økokrim fant personen som plaget henne.