Hacker til Dagbladet:
- Vi planla angrepet

I et eksklusivt intervju forklarer hackergruppa som angrep Norge hvorfor de slo til - og sier de ser på seg selv som en redningstjeneste for det russiske folk.

MADRID: Nato avviser at passbildet som skal være av passet til Jens Stoltenberg som hackergruppa Killnet publiserte er ekte. Video: Bjørn Langsem / Reporter: Caisa Linea Hagfors Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ikke rør Russland!

Det er advarselen en Telegram-konto tilknyttet hackergruppa Killnet, kommer med overfor Dagbladet onsdag ettermiddag.

Den russiske hackergruppa satte Norge i høyspenn da de onsdag angrep – og lammet – nettsidene til en rekke offentlige virksomheter. Gruppa har også kommet med grove trusler mot Nato-sjef Jens Stoltenberg - og hans familie.

TRUER: Hackergruppa Killnet står bak dagens omfattende angrep mot Norge. Foto: NTB
TRUER: Hackergruppa Killnet står bak dagens omfattende angrep mot Norge. Foto: NTB Vis mer

Forklarer årsaken

Telegram-brukeren Dagbladet har vært i kontakt med sier han ikke selv var med på angrepet, men bekrefter tilknytning til Killnet.

På spørsmål om bakgrunnen for angrepet svarer han:

- Spør Biden. (...) Dere har blokkert mattilgangen til våre innbyggere. Dette er den russisk-norske grensa – I hvert fall burde det være det.

Killnet offentliggjorde tidligere onsdag at årsaken til det massive angrepet mot norske nettsider var at Norge ikke tillater frakt av russiske varer til gruvebyen Barentsburg på Svalbard via Storskog.

FIENDE: Den russiske hackergruppa Killnett kaller Natos generalsekretær Jens Stoltenberg for sin fiende nummer én. Vis mer

Grillet av russerne

Samtidig med dataangrepet gikk russisk UD ut med ramsalt kritikk av Norge.

På det russiske utenriksdepartementets nettsider skriver de at stasjonssjefen på den norske ambassaden i Moskva er blitt kalt inn på teppet.

- Som et resultat av at Norge i slutten av april i år innførte restriksjoner på russisk transport på norske veier og på den russisk-norske grensa, har varer som er kritiske for driften av det russiske generalkonsulatet, inkludert mat, medisiner, bygningsmaterialer og reservedeler til kjøretøy, blitt blokkert, skriver russisk UD.

Dagbladet kontaktet Nasjonal sikkerhetsmyndighet ved 09-tiden i morges. Da var det lite de hadde å si - men i ettermiddag holdt statsminister Jonas Gahr Støre og NSM sammen en pressekonferanse om angrepet.

- At Norge nå har opplevd et cyberangrep, er en del av det vi nå må være forberedt på, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han møtte pressen ved 14.40-tiden onsdag.

HÅNET: Slik framstilte Killnet Norges utenriksminister. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
HÅNET: Slik framstilte Killnet Norges utenriksminister. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Killnet-medlemmet sier russiske myndigheter ikke hadde noen rolle i angrepet.

- Killnet planla angrepet alene, sier Killnet-kontoen til Dagbladet.

- Har dere diskutert dette med russisk UD eller Russlands ambassade til Norge?

- Jeg har ikke diskutert dette med noen.

Politisk aktør

Killnet-medlemmet Dagbladet er i kontakt med bekrefter imidlertid at gruppa er russisk. Han vedkjenner seg også en rolle som politisk aktør – som handler av politisk motivasjon, og for eksempel ikke er ute etter penger.

- Vi er fra Russland, skriver kontoen, som sier gruppa selv ikke ser på seg selv som hackere.

STYR UNNA: Torgeir Waterhouse i Otte AS forteller at angrepet må ses i sammenheng med krigen i Ukraina. Video: Dagbladet TV. Programleder: Vegard Krüger. Vis mer

- Vi er ikke hackere. Vi er en redningstjeneste.

- En redningstjeneste for hva? Det russiske folk eller Russland som nasjon?

- Ja, Russland som nasjon. Og dere er terrorister. Deres nasjoner angrep vår fredelige verden.

- Er dere redd?

Vi spør videre om situasjonen på Storskog.

- Så vidt vi forstår ville det vært OK om nordmenn fraktet matvarene inn i Russland. Det er russiske transportører som ikke får lov til å komme inn i Norge. Hvorfor ikke la nordmenn frakte varene over grensa?

- Hvorfor ikke russiske? Er det religion som hindrer dere? Er det noe dere er redd for?

- Det er heldigvis ikke jeg som tar den avgjørelsen. Men Norge er forpliktet til å følge sanksjonene etter invasjonen av Ukraina?

- Ukraina har ødelagt folk i åtte år. Det er det ikke alle som har sans for.

Denne artikkelen er laget i et samarbeid mellom Dagbladet og Kommunal Rapport.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer