Hacker utdanner politiet

Dansk politi går nye veier for å avsløre datakriminalitet. Nå hyrer de inn en av verdens mest kjente hackere til å forelese.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å etterforske datakriminalitet blir stadig vanligere, ikke bare i Danmark, men også i Norge. For at politietterforskerne skal klare å henge med i den rivende teknologiske utvikling trengs det opplæring. Og hvem er vel ikke flinkere til å lære opp datadetektivene enn kjeltringene de jager på nettet og i harddisker.

Til jobben har København-politiet hyret den kjente datahackeren Kevin Mitnick, skriver Berlingske Tidende.

Lekte katt og mus

37 år gamle Mitnick ble kjent etter at kom på FBIs verstingliste over ettersøkte personer. I løpet av tre år skjulte han seg for lovens lange arm, inntil et japansk firma klarte å snoke ham opp og tipse FBI-agentene. Mitnick måtte i retten, tiltalt for å ha stjålet 20 000 kredittkortnummer og tappet bedrifter for selskapsinformasjon vært milliarder av kroner. Hollywood lagde fjernsynsfilmer om mannen, og det ble skrevet bøker. Han ble dømt til fem års fengsel, og han fikk forbud mot å bruke datamaskiner og reise utenlands. Senere er dommen om å bruke datamaskiner omgjort, og han kan nå studere datateknologi, som har vært ønsket hans lenge.

Via satelitt

På grunn av reiseforbudet kan ikke Mitnick reise til København i Danmark for å forelese. Han må snakke til kursdeltagerne på en storskjerm, via satelitt.

Enkelte mener politiet kun bidrar til at Mitnicks heltestatus øker når han blir brukt som foreleser. Dette avviser arrangørene, selv om det finnes flere fansider om Mitnick på internett.

- Vi vil bare nyte godt av hans viten og informasjon. Ingen må tro at vi støtter hans tidligere bedrifter, men nå har han jo sonet sin straff, sier sikkerhetssjef Jesper Lundor til Berlingske Tidende.

Dansk politi velger tidligere datakriminelle til å forelese fordi de mener det er kun slike personer som kan lære politiet «å tenke som en hacker».

FRI OG FORELESER: Kevin Mitnick bruker tida som fri mann til å lære politiet å tenke som en hacker.