HACKERNE SER DEG: Det spås at hackerne kommer til å hacke seg inn i kaffemaskiner i 2018. Veien derfra til resten av husholdningen eller bedriftens datasystem er kort. Foto: Richard Chung / Reuters / NTB Scanpix
HACKERNE SER DEG: Det spås at hackerne kommer til å hacke seg inn i kaffemaskiner i 2018. Veien derfra til resten av husholdningen eller bedriftens datasystem er kort. Foto: Richard Chung / Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Hackere kan angripe via kaffemaskinen eller TV-en

En nett-tilkoblet TV eller kaffemaskin kan bli en hacker-inngang - og utnyttes av for eksempel eksen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Såkalte smartenheter - blant annet TVer, kaffemaskiner, høyttalere, biler eller overvåkingskameraer som er tilkoblet internett - er en mulig hacker-inngang som du kanskje ikke var klar over.

- Veldig mye av det som produseres av slike ting er utviklet med dårlig sikkerhet, sier seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) til Dagbladet.

- At det er potensielle problemer med disse tingene, er det ingen som helst tvil om, sier Tessem.Han beroliger likevel med at dersom for eksempel kaffemaskinen blir hacket betyr ikke det umiddelbart at hackerne har fri tilgang til alle andre «dingser» i huset.- Det er ikke så enkelt heldigvis. Det krever at neste dings også er sårbar for angrep. Men det vi kan tenke oss er at når flere av gjenstandene i huset blir kobla sammen, kan de bli sårbare for angrep. I fremtiden vil vi trolig se at flere av våre «dingser» snakker sammen, det åpner for en helt utrolig spennende verden, men kan også gjøre hjemmet mer sårbart for angrep, sier Tessem.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn