Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hackere kan komme seg forbi Apples kryptering

Apple innrømmer stor sikkerhetsfeil.

KAN FÅ TILGANG: En stor feil i Apples programvare kan gjøre det mulig for hackere å få tilgang til e-post og annen kommunikasjon som er ment å være kryptert. Selskapet bekrefter sikkerhetsfeilen. Foto: AFP Photo/Karen Bleier/NTB Scanpix
KAN FÅ TILGANG: En stor feil i Apples programvare kan gjøre det mulig for hackere å få tilgang til e-post og annen kommunikasjon som er ment å være kryptert. Selskapet bekrefter sikkerhetsfeilen. Foto: AFP Photo/Karen Bleier/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En stor feil i Apples programvare kan gjøre det mulig for hackere å få tilgang til e-post og annen kommunikasjon som er ment å være kryptert, opplyser selskapet selv.

Først ble det meldt at dette bare gjalt Iphone og Ipad, men dataeksperter fant ut at det også gjalt datamaskiner som kjører operativsystemet Mac OS X.

- Det er så ille som du kan tenke deg. Det er alt jeg kan si, sier kryptografiprofessor Matthew Green til Reuters.

Enkelt Hvis hackere bare er på samme nettverk som brukerne kan hackerne og andre uvedkomne få tilgang til beskyttede nettsider som Gmail og Facebook, skriver Reuters.

Apples Iphone kan koble seg automatisk på usikrede nettverk på for eksempel kafeer eller andre offentlige steder.

- Vi kjenner til problemet, og har allerede en programvare-oppdatering som vil rette opp dette. Den vil bli sluppet snart, sier Apple-talskvinne Trudy Muller til Reuters.

Men feilen har vært i programvaren i flere måneder, ifølge forskere.

Lagt inn med vilje? Flere eksperter bemerker overfor Reuters at programvare-feilen er så merkelig at de kritiserer Apple for manglende testing, og noen mener de kan ha blitt lagt inn med vilje av en ingeniør med onde hensikter, eller en spion.

Tidligere etterretningsoperatører sier til Reuters at de beste «bakdørene» ofte ser ut som en programvare-feil. Det kommer også fram i dokumenter lekket av den tidligere NSA-analytikeren Edward Snowden.

Apple avviser å kommentere teoriene.

Problemet ligger i måten programvare anerkjenner digitale sertifikat, som brukes av blant annet banker, Gmail, Facebook og andre som ønsker en kryptert tilkobling.

Men for at hackere eller etterretningsfolk kan få tilgang til enheten, må de altså være på samme nettverk. Eksperter advarer folk mot å koble seg på usikrede nettverk (nettverk uten passord) før Apple har kommet med en ny oppdatering.

Hele Norges coronakart