Hackere kan lese DIN e-post

Hackere kan ha stjålet hele 160 000 hjemmesider og e-postadresser i det som kan være norgeshistoriens største datainnbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbruddet skjedde hos Scandinavia Online (SOL) i slutten av mai etter at det ble kjent at bedriften hadde hull i sitt sikkerhetssystem.

Utenlandske hackere skal ha lyktes i å hente ut hele SOLs logg over private hjemmesider. Hackerne har seinere kjørt disse listene på stormaskiner for å knekke passordene.

Etter det Dagbladet erfarer er 160000 nordmenns hjemmesider fritt vilt for norske og utenlandske hackere. Datatyvene har også tilgang til en stor del av brukernes e-post, fordi de fleste av e-postkontoene har samme passord som hjemmesidene.

Sikkerhetsansvarlig i SOL, Anders Ellefsrud, kjente ikke til datatyveriet før i forrige uke.

- Flere av passordene er skiftet de siste ukene. Vi har selv kjørt dekrypteringsprogrammer for å finne svakheter ved kodene. De fleste av passordene er ikke skiftet. Det er det opp til brukerne selv å gjøre, sier Ellefrud etter å ha sett på den dekrypterte liste.

Han bekrefter også at datatyvene har tilgang til brukernes e-post.

- Våre brukere får gratis e-postadresse på Telenor når de tegner abonnement om hjemmeside. Dessverre er det slik at de fleste har samme passord begge steder, sier Ellefsrud. Han anbefaler at brukerne endrer passordene sine.