BLE HACKET: Uvedkommende tok seg torsdag inn på Anette Trettebergstuens Twitter-konto og sendt blant annet privatmeldinger til Jens Stoltenberg og Siv Jensen. Foto: Skjermdump / NTB scanpix
BLE HACKET: Uvedkommende tok seg torsdag inn på Anette Trettebergstuens Twitter-konto og sendt blant annet privatmeldinger til Jens Stoltenberg og Siv Jensen. Foto: Skjermdump / NTB scanpixVis mer

Anette Trettebergstuen (Ap) ble hacket

Hackere sendte direktemelding til Jens og Siv: «På tide å ta disse asyldyrene»

- En viktig påminnelse om å skifte passord, sier stortingsrepresentanten.

Onsdag kveld ble det kjent at totalt 1,4 milliarder passord, deriblant passordene til flere toppolitikere og næringslivsledere, lå systematisert i en database på nettet.

Blant dem som hadde fått passordet sitt lekket var Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen. Noe hun oppdaget da det ble publisert en rekke Twitter-meldinger fra hennes konto, meldinger hun ikke hadde skrevet selv.

Ble hacket

Meldingene var av en sånn art at de fleste nok forsto at Trettebergstuen neppe hadde forfattet dem selv. De var usammenhengende, og handlet om slakt, kjøtt og transetematikk.

«En liten rant skrevet på toget», sto det helt til slutt.

MELDING: Dette var en av meldingene som gikk ut fra Trettebergstuens Twitter-konto, men som ikke var skrevet av henne selv.
MELDING: Dette var en av meldingene som gikk ut fra Trettebergstuens Twitter-konto, men som ikke var skrevet av henne selv. Vis mer

Rundt en time seinere oppdaget Trettebergstuen selv hackingen.

«Twitter-kontoen min er tydeligvis hacket. Jeg har ikke tvitret på flere uker, men noen har tvitret fra min profil det siste døgnet. Det er ikke meg!» skrev hun.

- Hvorfor er det noen som gidder å logge seg inn og skrive sånt? Det er litt ekkelt, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Meldinger til Jensen og Stoltenberg

Hun erkjenner at hun nok ikke har vært den som har vært flinkest til å skifte passord og at hun har brukt samme passord flere steder.

- Så dette er en viktig påminnelse om å skifte passord, selv om det bare er en Twitter-konto, sier Trettebergstuen.

Meldingene som hadde gått ut offentlig på Trettebergstuen tidslinje var en ting, men det tok litt lengre tid før hun oppdaget at personen som hadde logget seg inn på Twitter-kontoen hennes også hadde sendt private meldinger til finansminister Siv Jensen og NATO-sjef Jens Stoltenberg.

«Siv, jeg møtte et asyldyr på butikken i dag som skjellet meg ut og skjemte meg livredd. Nå er jeg faderen meg lei, VI MÅ gjøre noe med disse udyrene», sto det blant annet i meldingen til Siv Jensen.

HACKET: Denne meldingen ble sendt fra Trettebergstuens konto til Siv Jensen.
HACKET: Denne meldingen ble sendt fra Trettebergstuens konto til Siv Jensen. Vis mer

«Ikke la vårt fedreland bli til Malmö. På tide å ta disse asyldurene! Nå er jeg lei!» lød beskjeden som ble sendt til Stoltenberg.

- Jeg fikk en henvendelse fra rådgiveren til Jens som gjorde meg oppmerksom på dette. Han lurte på om det kanskje hadde skjedd noe, sier Trettebergstuen, som synes det hele er underlig.

- Spiller på at jeg er lesbisk

- Hackingen av Twitter-kontoer handler ofte om å spre kommersielle, eller skitne interesser. Det er ofte porno eller andre typer ting. Men her har noen gått inn og skrevet meldinger der de også spiller på at jeg er lesbisk. Hvem gadd å ta seg bryet med det der? De kunne jo loppa meg for penger og alt mulig.

Også Trettebergstuens PayPal-konto ble berørt av hackingen, men her fikk hun melding fra betalingstjenesten om at kontoen hennes var stengt ned på grunn av uvanlig aktivitet.

- Men nå har du fått deg en lærepenge?

- Ja, absolutt. Man må ta disse tingene på alvor, sier Trettebergstuen, som brukte den påfølgende natta til å skifte passord på «hele mitt digitale liv».

- Så heretter, hvis det kommer noen merkelige meldinger, så er det bare meg som har skrevet dem.

IT-sjef på Stortinget, Rebekka Gundhus, sier til Aftenposten at Stortingets systemer ikke er hacket.

- Vi har bedt våre ansatte og representanter om å følge instruksene, skifte passord og bruke totrinns pålogging der dette er mulig, sier Gundhus.

573 000 norske e-postkontoer

Dagbladet analyserte rådataene til passordlekkasjen, og er kjent med at hele materialet har ligget usensurert og lett tilgjengelig på et åpent nettforum.

En av dem som bekreftet å være rammet av lekkasjen var utviklingsminister Nikolai Astrup, i tillegg skal statsminister Erna Solberg og Telenor-sjef Sigve Brekke være i materialet.

Materialet viser at minst 573 000 norske e-postkontoer er berørt. Dagbladet er kjent med at blant e-postadressene og passordene som er på avveie tilhører flere av dem tidligere og nåværende ansatte ved Slottet.

I materialet går det fram at det er lekket passord til 166 e-postadresser tilknyttet Stortinget.

I tillegg er samme informasjon lekket om 739 forskjellige e-postadresser fra departementene og 342 fra politiet.

Enkelte av passordene i materialet har vært på avveie i flere år, men det gjør ikke informasjonen mindre nyttig for kriminelle, skriver Forbes.

Folk har nemlig for vane å resirkulere egne passord, eller bruke liknende versjoner av passordet seinere. Det er også mange som ikke reagerer raskt nok på passordlekkasjer, noe som kan føre til at flere av disse passordene fortsatt er i bruk.